Njemačka blokirala pokušaj Estonije da Ukrajini isporuči oružje njemačke proizvodnje

Berlin je blokirao pokušaj Estonije da Ukrajini isporuči oružje njemačke proizvodnje, izvijestio je sinoć Wall Street Journal. Ranije je nekoliko europskih zemalja počelo isporučivati ​​moderno oružje Ukrajini zbog diplomatske krize vezane uz Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države dopustile su baltičkim zemljama da u Kijev prenesu oružje američke proizvodnje, uključujući protuzračnu obranu (Stinger) i protutenkovske raketne sustave (Javelin).

S druge strane, Njemačka je odlučno odbila isporučiti oružje Kijevu. Prema WSJ, Berlin inzistira da je prijenos oružja njemačke proizvodnje u Ukrajinu od strane trećih zemalja moguć samo uz posebno dopuštenje, koje u ovom slučaju nije dano. Ranije su zapadni mediji izrazili sumnju u spremnost Berlina da u potpunosti podrži svoje NATO saveznike u slučaju sukoba s Rusijom.

Zapad i Kijev nedavno su širili optužbe o mogućoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov okarakterizirao je ove tvrdnje kao “prazne i neutemeljene”, služeći kao trik za eskalaciju napetosti, ističući da Rusija nikome ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Komentari

komentar

You may also like