Njemačka borba za samostalnost: Merkel istupila protiv američkih sankcija!

Zahuktale su se reakcije na jučerašnju odluku američkog Senata, koji je, usvojivši obrambeni proračun za 2020.g. u kojemu su ugrađene i odredbe o uvođenju sankcija protiv ruskih plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“, protiv SAD-a (p)okrenuo veliki broj njemačkih političkih stranaka i političara. Ako ćemo iskreno – Njemačka se sada, zapravo, bori za svoju samostalnost. A danas se američkim sankcijama osobno usprotivila i savezna kancelarka Angela Merkel.

Ona je u srijedu, 18. prosinca, u njemačkom parlamentu Bundestagu izjavila kako Njemačka ne prihvaća praksu eksteritorijalnih sankcija, bile one protiv „Sjvernog toka 2“ ili protiv Irana. „Ne vidim drugih mogućnosti osim kako voditi odlučne pregovore (sa SAD-om) o tome, da mi ne prihvaćamo takvu praksu eksteritorijalnih sankcija“, dodala je njemačka kancelarka.

Naglasila je kako se ovih dana vode pregovori o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu od nove godine. Pregovori „obećavaju puno“, a ugroza sankcijama protiv „Sjevernog toka 2“ može ih prekinuti, kazala je kancelarka.

Kaznene mjere SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“  ne smiju se ostaviti bez odgovora, smatra i njemački SPD, a ujedinjeni sindikat strojogradnje i proizvođača industrijske opreme (VDMA) poziva EU i Njemačku na poduzimanje mjera za ublažavanje učinka sankcija, navodi DW. Pozivaju i njemačku vladu da istupi sa svojom inicijativom za zaštitu europskog biznisa, a isto tako i službeni Bruxelles. Thilo Brodtmann, predsjednik tog sindikata, navodi kako i Berlin i Bruxelles „moraju početi raspravu o tome, kako zaštititi europske tvrtke od eksteritorijalnih sankcija neovisno o tome koja ih država uvodi“.

Podsjećamo: sankcije koje je sinoć potvrdio Senat, nakon što ih je Zastupnički dom Kongresa usvojio 11. prosinca, sada treba potpisati još samo predsjednik SAD –a Donald Trump.

Imperija uzvraća udarac: kao odgovor SAD-u na sankcije protiv „Sjevernog toka 2“, EU može zatvoriti sve njihove LNG projekte





 

Komentari

komentar





You may also like