Njemačka će dati do 21 milijun eura bjeloruskom civilnom društvu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da će Njemačka dati do 21 milijun eura za razvoj bjeloruskog civilnog društva.

“Šest mjeseci prošlo je od sramotnih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji. Nakon toga smo svjedočili političkom buđenju bjeloruskog naroda – vašem buđenju”, kazao je Heiko Maas na Online konferenciji solidarnosti s Bjelorusijom s pripadnicima bjeloruske opozicije.

Maas je kazao kako je uspostavljen “Akcijski plan civilnog društva Bjelorusije” za koji je namijenjeno do 21 milijun eura.

U praksi to znači davanje stipendija studentima “koji su izbačeni iz svojih škola i sveučillišta zbog sudjelovanja u demonstracijama” te “podržavanje neovisnih medija”, kazao je Maas.

“Dat ćemo psihološku podršku žrtvama torture te ćemo dozvoliti progonjenim Bjelorusima da dođu u Njemačku. Također uspostavljamo mehanizam prikupljanja dokaza protiv onih koji krše ljudska prava”, kazao je Maas.

Podsjetimo, nakon objave rezultata izbora, izbili su veliki prosvjedi protiv dugogodišnje vlasti Aleksandra Lukašenka, pošto velik broj stanovnika Bjelorusije smatra da su izbori pokradeni. Kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja proglasila se pobjednicom i pozvala Bjeloruse na više prosvjeda koje je vlast ugušla.





“Ustrajete u svojoj mirnoj potrazi za slobodom i demokracijom – unatoč nasilju Lukašenkovih poslušnika, unatoč žestokoj hladnoći na trgovima, unatoč riziku da vas zatvore. Duh demokracije izašao je iz boce – i ne postoji način da ga se vrati”, kazao je Maas.

Njemački je ministar vanjskih poslova kazao da se u posljednjim mjesecima pojavila “mnogo heroja” u Bjelorusiji, među koje je ubrojio i Svetlanu Tihanovskaju.

“Sa svojom hrabrošću inspirirali ste mnoge u Bjelorusiji i izvan Bjelorusije”, kazao je Maas, referirajući se na Tihanovskaju.





Komentari

komentar

You may also like