Njemačka će ograničiti korištenje plina za proizvodnju električne energije

Njemački ministar gospodarstva izjavio je u nedjelju da će zemlja ograničiti korištenje plina za proizvodnju električne energije zbog zabrinutosti zbog mogućih nestašica uzrokovanih smanjenjem opskrbe iz Rusije, izvještava France Presse.

Njemačka pokušava napuniti svoja skladišta plina do kapaciteta uoči zimskih mjeseci, kada je plin hitnije potreban kao gorivo za grijanje.

Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da će Njemačka pokušati kompenzirati taj potez povećanjem sagorijevanja ugljena, fosilnog goriva koje više zagađuje. “To je gorko, ali jednostavno je potrebno u ovoj situaciji smanjiti potrošnju plina”, rekao je.

Iako je situacija na tržištima plina posljednjih dana postala još akutnija, skladišta još uvijek mogu nadoknaditi manjak iz Rusije kupnjom iz drugih zemalja. Ipak, Habeck je rekao da je situacija ozbiljna.

Ruska plinska tvrtka Gazprom prošlog je tjedna objavila da smanjuje opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1 iz tehničkih razloga. Habeck je rekao kako vjeruje da je taj potez politički motiviran.

 





Komentari

komentar

You may also like