Njemačka će povećati proizvodnju streljiva kako bi podržala Ukrajinu

Njemačka će povećati proizvodnju streljiva kako bi nastavila vojnu potporu Ukrajini. Najavio je to njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi CNN. Također će se povećati kapacitet za popravak oružja i vojne opreme koju koriste ukrajinske snage.

“Sada već jednogodišnja potpora Ukrajine također nam je donijela spoznaju koja nam omogućuje da osiguramo i dovoljnu opskrbu, s rezervnim dijelovima, da smo stvorili kapacitete za popravak oružja korištenog u ratu, na lokacijama izvan Ukrajine”, rekao je Scholz.

“Osigurat ćemo da proizvodnja streljiva bude naprednija, kako za oružje koje smo sami nabavili, tako i za ono koje dolazi iz klasičnih zaliha koje su dostupne u istočnoj Europi”, dodao je šef njemačke vlade.

Prošlog mjeseca održan je zajednički sastanak vodećih ukrajinskih i njemačkih tvrtki obrambene industrije. U drugoj polovici veljače objavljeno je da je njemačka obrambena tvrtka KMW (Krauss-Maffei Wegmann) počela pripremati tenkove Leopard 1A5 za isporuku Ukrajini.

Prethodno je Oleksij Reznikov, ministar obrane Ukrajine, rekao da bi oko 25 tenkova Leopard 1 trebalo stići u Ukrajinu na proljeće. Osim toga, njemačka vlada odlučila je Ukrajini prebaciti 18 tenkova Leopard 2A6 umjesto ranije obećanih 14. Tenkovi bi trebali doći iz rezervi Bundeswehra. Njemačka će također osigurati logistiku i streljivo za ova vozila.

Njemački Rheinmetall je započeo proizvodnju stotina tisuća streljiva kalibra 35 mm, koje se koristi u samohodnim protuavionskim topovima Gepard, koje posjeduje Ukrajina. Također, Rheinmetall isporučuje Ukrajini automatizirane izviđačke sustave po nalogu njemačke vlade.





Komentari

komentar

You may also like