Njemačka će razmotriti odnose sa SAD-om

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako će predstaviti novu vanjskopolitičku strategiju Njemačke u odnosu prema Sjedinjenim Državama, priopćila je agencija dpa.

U tu svrhu ministar će iskoristiti „godinu Njemačke u SAD-u“ koja počinje 3. listopada. „Već je davno došlo vrijeme procijeniti transatlantsko partnerstvo: trezveno, kritički, čak i samokritički“, kazao je ministar Maas 25. kolovoza u Berlinu.

Ovo nije prvi put kako njemački šef diplomacije kritizira politiku SAD-a prema svojoj zemlji i EU u cjelini. On je nedavno u mediju Handelsblatt izjavio kako su se SAD i EU tijekom mnogih godina udaljavali jedni od drugih, i da je proces normalizacije odnosa s Istokom počeo još prije dolaska na vlast predsjednika Donalda Trumpa. Pri tom je odbacio strategiju koja se temelji na očekivanju smjene vlasti u Sjedinjenim Državama.

Kao temelj za nove odnose s Washingtonom Maas je predložio tzv. uravnoteženu suradnju, a kao glavni cilj njemačke vanjske politike naznačio je izgradnju snažne i nezavisne Europe. Pri tom je naglasio, kako se tamo gdje SAD prelaze crvenu crtu, mora uspostaviti proturavnoteža.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like