Njemačka će u Rusiji otvoriti ured za suradnju u vodikovoj energiji

Njemačka želi postići iskorak u vodikovoj energiji i u tu svrhu uskoro će se u Moskvi otvoriti njemački ured za “vodikovu diplomaciju”, izjavio je danas njemački veleposlanik u Moskvi Geza Andreas von Geir na rusko-njemačkom forumu “Ekonomija i održivi razvoj 2020.-2022“.

“Želimo postići pravi proboj u vodikovoj energiji: uskoro ćemo u Moskvi otvoriti njemački ured za vodikovu diplomaciju, koji financira njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i koji će promovirati blisku suradnju i intenzivirati razmjenu s ruskim partnerima u ovom važnom području”, kazao je njemački diplomat, kojemu od danas šefica na mjestu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova postaje Annalena Baerbock iz stranke Zeleni.

Iako se nova ministrica oštro protivi ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 – čiji je rad, prema svemu sudeći već zajamčen i nezaustavljiv – ako je suditi prema ovoj izjavi njemačkog veleposlanika, očito je kako ona nema ništa protiv suradnje s Rusijom po pitanju vodikove energije koja bi trebala biti i glavni supstitut za postupi prijelaz EU prema ugljikovoj neutralnosti do 2050.  godine.

Kako je naglasio von Geir, Njemačka iduće godine planira intenzivnije razvijati znanstvenu razmjenu s Rusijom u području istraživanja vodika kao energenta, kao i intenzivirati interakciju znanstvenog i gospodarskog područja.

“Za to planiramo održati kongres inovacija koji će okupiti predstavnike tvrtki, sveučilišta, obrazovnih institucija, kao i kulturnjake i druge kreativne ljude”, izjavio je diplomat.

Podsjećamo: u ožujku ove godine donedavni njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izvijestio je o planovima Berlina za otvaranje ureda za proizvodnju i opskrbu vodikom kao gorivom u Moskvi i saudijskoj prijestolnici Rijadu.





Rusija je jedna od država svijeta s najvećim potencijalom proizvodnje vodika, a za nju joj čak nisu potrebna niti prevelika ulaganja. Radi se o tzv. plavom vodiku koji se dobiva iz prirodnog plina, kojeg ta zemlja ima u izobilju, procesom izvlačenja i skladištenja CO2. To je puno jeftiniji izvor energije koji će EU smatrati i primarnim za prijelaz sa fosilnih goriva do 2050. godine, u odnosu na ekološki najčistiji ali i najskuplji za proizvodnju – tzv. zeleni vodik koji se dobiva procesom elektrolize vode (u sebi uopće ne sadrži CO2) i za što, kao prvo trebaju goleme količine vode, a onda i skupa tehnologija same proizvodnje.
Nije nikakva tajna da njemačka i ruska strana razmatraju u perspektivi i korištenje plinovoda Sjeverni tok 2 (nakon što se prirodni plin kao energent zabrani u EU nakon 2050., naravno, pod uvjetom da do toga u praksi ikada dođe) za protok vodika iz Rusije u Njemačku i dalje u EU.

Komentari

komentar





You may also like