Njemačka će za trećinu povećati svoj vojni kontingent u Afganistanu

Njemačka ministraica obrane Ursula von der Leyen namjerava povećati broj vojnika unutar  kontingenta Bundeswehra u NATO-ovoj operaciji „Odlučna potpora“ u Afganistanu, izvjestio je DW.

U sastavu NATO-ove misije za obuku lokalnih snaga sigurnosti u Hindukušu, trenutačno sudjeluju 963 njemačka vojnika, a u budućnosti bi njihov broj trebao dosegnuti 1300.

Njemačka ministrica obrane, namjeru povećanja broja vojnika objašnjava jačanjem radikalnog islamističkog pokreta Talibani i terorističke organizacije „Islamska država“ u Afganistanu.

Trenutačni mandat Bundeswehra ograničen je na najviše 980 vojnika i časnika.

Podsjećamo: hrvatski vojni kontingent u Afganistanu djeluje pod zapovjedništvom njemačkog kontingenta i najvećim dijelom obavlja gore spomenute zadaće, kao i osiguranje objekata.

U četvrtak, 1. ožujka, iz zagrebačke zračne luke „Pleso“ u Afganistan se uputio 8. po redu kontingent hrvatskih vojnika (HRVCON), a broji 106 pripadnika OS RH, među njima i 8 žena. U taj će sastav ući i tri pripadnika hrvatske vojske koji se u Afganistanu već nalaze u sklopu 7. kontingenta. Unutar 8. kontingenta HRVCON-a nalaze se i pripadnici oružanih snaga  Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like