Njemačka dala dozvolu za izgradnju „Sjevernog toka-2“

Nakon što je službeni Berlin jučer donio solidarnu odluku s Velikom Britanijom i odlučio protjerati 4 ruska diplomata zbog „afere Skripal“, 27. ožujka tvrtka Nord Stream 2AG (operator gradnje plinovoda „Sjeverni tok-2“) je objavila, kako je polučila njemačku dozvolu za izgradnju i eksploataciju plinovoda u isključivom gospodarskom pojasu te države.

Njemačka Federalna institucija za plovidbu i hidrografiju izdala je riješenje za izgradnju 30-kilometarskog dijela plinovoda, nakon što je Nord Stream 2AG 31. siječnja ove godine već dobio dozvolu za morski dio plinovoda u njemačkim teritorijalnim vodama.

Time su „dobivene sve nužne dozvole za njemački dio (plinovoda) u dužini od 85 kilometara“, naglašeno je u priopćenju Nored Stream 2 AG. Ranije je izvršni direktor te tvrtke Matthias Warning izjavio, kako se s izgradnjom plinovoda namjerava početi 2018.g.

Ta tvrtka očekuje dobivanje dozvola od još nekoliko država. Warning je izjavio kako su radni procesi sa Švedskom već završeni, a u Finskoj još nisu ali se očekuje njihov završetak  „u slijedećim mijesecima“. „Nakon toga trebat će se vidjeti kakvu će odluku donijeti Danska. Ona, sukladno novom zakonu, može uložiti veto“, izjavio je Warning. Također je kazao, kako je glavni problem taj, što je čitav projekt previše ispolitiziran. Washington se prema njemu odnosi negativno, pri čemu SAD „jedva razumiju europsko energetsko tržište i europsko formiranje cijena, a sva je pozornost usmjerena na ugroze od strane Rusije“. Warning je pri tom naglasio, kako je „Rusija tijekom više od 40 godina bez problema isporučivala plin“.

Podsjećamo: projekt „Sjeverni tok-2“ obuhvaća izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi m3 plina godišnje – od ruske obale, po dnu Baltičkog mora, do njemačke obale. Cijena projekta iznosi 10 milijardi eura, a partneri koji u njemu sudjeluju su Gazprom, Engie, OMV, Shell, BASF i Uniper.

Gazprom počinje gradnju „Sjevernog toka-2“ u ljeto ove godine: Njemačka dala prve dozvole





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like