Njemačka: Europska unija mora strateški djelovati na integraciji Ukrajine i Moldavije

Europskoj uniji potreban je plan za strateško djelovanje na proširenju i integraciji Ukrajine i Moldavije, kazala je u petak njemačka ministrica vanjskih poslova, a prenosi Anadolu Agency.

“Moramo konačno poduzeti sljedeće korake na zapadnom Balkanu, inače će ih poduzeti Rusija. Ali neće biti dovoljno staviti još stolica u krug u Bruxellesu. Vrijeme je da se Europska unija nastavi graditi, uključujući odmak od jednoglasnosti u vanjskoj politici”, izjavila je Annalena Baerbock na društvenim mrežama. Ona je ruski rat protiv Ukrajine nazvala “povijesnom prekretnicom za naš kontinent”, ističući da će odluke koje se sada donose “dugo vremena oblikovati uvjete u Europi – čak i ako proces pridruživanja ostane dug i zamoran”.

“Isto vrijedi i za naše prijatelje u Moldaviji”, rekla je. Ističući da Ukrajina “brani vrijednosti Europe”, Baerbock je upozorila da joj EU “ne smije zalupiti vrata pred licem”. “Ali status kandidata je nešto više: pitanje jesmo li sposobni djelovati strateški u povijesnom trenutku, umjesto prema formuli”, dodala je. Ranije u petak Europska komisija preporučila je status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju.

Samo četiri dana nakon što je 24. veljače počeo rat u Ukrajini, ukrajinski predjsednik službeno je odobrio zahtjev Kijeva za pridruživanje Europskoj uniji. Gruzija i Moldavija ubrzo su slijedile taj primjer i predale svoje zahtjeve za članstvo u EU 3. ožujka.

 

Komentari

komentar





You may also like