Njemačka, Francuska i Italija: „nužan žurni prekid sukoba u Libiji“

Njemačka, Francuska i Italija pozvale su sve strane uključene u oružani sukob u Libiji na žurni završetak svih borbi. U zajedničkoj izjavi ministarstava vanjskih poslova triju najvećih država Europske unije, navodi se, kako u svezi pogoršanja stanja u Libiji i rizika od jačanja napetosti u Sjevernoj Africi, Berlin, Pariz i Rim ustraju na hitnom i bezuvjetnom prekidu vatre, kao i zaustavljanju jačanja vojnih snaga na čitavom teritoriju te zemlje (info: Reuters, 26. lipnja).

Osim toga poslan je poziv svim vanjskim silama uključenim u libijski sukob za „zaustavljanje bilo kakvog miješanja i puno pridržavanje embarga na isporuke oružaja“, uspostavljenog od strane UN-a.

Pritom se pozdravlja završetak pregovora u vojnom vijeću u formatu „5+5“ (predstavnici svake strane u sukobu) pod egidom UN-a, vezano uz potporu Libiji. To je temelj za uspostavu nužnih uvjeta za obnovu političkog dijaloga u toj zemlji, potrebnog za konačno riješenje sukoba, navodi se u zajedničkom priopćenju triju ministarstava vanjskih poslova, uz dodatak, da svi napori koji se ulažu po tom pitanju moraju biti podržani, „uključno i egipatsku (mirovnu) inicijativu“ od 8. lipnja (koju su Tripoli i Ankara odbacili). Jedina stvarna platforma za riješenje sukoba je Berlinski proces, navodi se u istom priopćenju.

Podsjećamo: radi se o mirovnoj konferenciji o Libiji, održanoj u Berlinu krajem siječnja ove godine, uz sudjelovanje predstavnika ključnih unutarnjih i vanjskih silnica povezanih s libijskim sukobom.

 

Komentari

komentar





You may also like