Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Latvija također suspendirale korištenje AstraZenece

Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska u ponedjeljak su suspendirale korištenje AstraZenece za cijepljenje, zbog slučajeva zgrušavanja krvi nakon cijepljenja, dok je istu odluku u utorak donijela i Latvija.

New York Times navodi da su navedene zemlje suspendirale cijepljenje, nakon što su zabilježeni problemi sa zgrušnjavanjem krvi, nakon cijepljenja, u Norveškoj. Danska, Irska, Nizozemska, Indonezija i Demokratska Republika Kongo također su suspendirali cijepljenje AstraZenecom.

Cijepljenje AstraZenecom, u potpunosti ili u određenim serijama, privremeno su zaustavili i Norveška, Island, Austrija, Estonija, Litva, Latvija, Luksemburg, Bugarska, Slovenija.

EU je najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece, a ta kompanija tvrdi da “nema dokaza” o povećanom riziku za zgrušavanje zbog cijepljenja.

Latvijske zdravstvene agencije u utorak su objavile kako će “privremena suspenzija”, zbog “dodatnog opreza” trajati dva tjedna.

U priopćenju se navodi da je odluka donesena zbog prijavljenih slučajeva trombne embolije nakon cijepljenja u nekoliko zemalja Europske unije, iako nije dokazana uzročno-posljedična veza.





Europska agencija za lijekove (EMA) sazvala je hitan sastanak u četvrtak na kojem će raspravljati o sigurnosti cjepiva AstraZenece.

Komentari

komentar





You may also like