Njemačka i EU razmatraju stavljanje Iranske revolucionarne garde na popis terorističkih skupina

Njemačka i Europska unija razmatraju označavanje Iranske revolucionarne garde terorističkom organizacijom, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, prenosi Anadolu.

“Kao što sam jasno rekla prošli tjedan, pokrenut ćemo daljnji paket sankcija. Također ispitujemo kako bismo Revolucionarnu gardu mogli staviti na popis terorističkih organizacija”, kazala je Baerbock za njemački javni servis ARD.

Andrea Sasse, zamjenica glasnogovornika njemačkog ministarstva vanjskih poslova, rekla je novinarima u Berlinu da Njemačka o tom pitanju pregovara s partnerima iz Europske unije. Dodala je da Njemačka ostaje “otvorena za sve opcije” za daljnje sankcije Iranu.

Steffen Hebestreit, kancelarkin glasnogovornik, odvojeno je rekao da je Njemačka “jako zabrinuta” zbog tekućeg sigurnosnog pritiska u Iranu. Iran potresaju prosvjedi od sredine rujna nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, koju je uhitila državna policija za moral zbog navodnog kršenja islamskog pravila odijevanja. “Najoštrije osuđujemo nerazmjernu upotrebu sile od strane iranskih snaga sigurnosti protiv prosvjednica i prosvjednica”, rekao je Hebestreit.

Iransko tvrdolinijsko sudstvo održat će javna suđenja za oko tisuću osoba optuženih za nerede u Teheranu, objavila je poluslužbena novinska agencija u ponedjeljak, pojačavajući napore vlasti da suzbiju višetjedne prosvjede. Jedan od najtežih izazova iranskim klerikalnim vođama od Islamske revolucije 1979. sedmodnevni su prosvjedi koji su nastavili unatoč smrtonosnom obračunu i sve ozbiljnijim upozorenjima, s Revolucionarnom gardom koja je jasno rekla prosvjednicima da se drže podalje ulice.

Iranski čelnici nazvali su prosvjede urotom protiv Islamske republike u kojoj sudjeluju vanjski neprijatelji uključujući i SAD, obećavši snažnije djelovanje protiv prosvjednika koje su nazvali “pobunjenicima”. Prosvjednici iz svih sfera društva sudjelovali su u prosvjedima u kojima su istaknutu ulogu imali studenti i žene. Poluslužbena novinska agencija Tasnim, pozivajući se na glavnog teheranskog suca, rekla je da će se na Revolucionarnom sudu održati suđenja za oko 1000 osoba “koje su sudjelovale u činovima sabotaže u nedavnim događajima, uključujući napade i mučenje zaštitara, kao i paljenje javnih dobara”. Suđenja bi se trebala održati ovaj tjedan i bit će javna, navodi agencija.





 

Iranci i dalje prosvjeduju unatoč upozorenju elitnih snaga Revolucionarne garde





 

Komentari

komentar

You may also like