Njemačka i Francuska predvode u donacijama za Moldaviju

Međunarodni donatori obećali su da neće Moldaviju “ostaviti na cjedilu” na konferenciji u Parizu na kojoj prikupljaju novac za najsiromašniju europsku koja osjeća posljedice rata u susjednoj Ukrajini, prenosi dpa.

“Nećemo ostaviti Moldaviju ni u mraku ni na hladnoći niti je prepustiti sudbini u vrijeme prijetnji”, rekla je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Moldavija je u lipnju zajedno s Ukrajinom i Gruzijom dobila status kandidatkinje za članstvo u EU-u. Stotine tisuća izbjeglica slilo se u zemlju s 2.6 milijuna stanovnika na počeku rata u Ukrajini. Zemlja je bilježila nestašice električne energije zbog oštećene infrastrukture u susjednoj Ukrajini kao i zbog zatvaranja opskrbe iz elektrane u istočnoj poluautonomnoj i proruskoj regiji Pridnjestrovlje. Ostatak Moldavije se okrenuo struji iz Rumunjske s kojom dijeli jake etničke, jezične, povijesne i kulturne veze.

Blizina sukoba i potpora Kišinjeva Ukrajini izložili su Moldaviju prijetnji Rusije, Od početka invazije raste zabrinutost da bi se u njega mogli uključiti i ruski separatisti u Moldaviji. U Pridnjestrovlju također boravi oko 2000 ruskih vojnika “mirotvoraca”. U toj regiji se u travnju i svibnju dogodilo i nekoliko napada na sudove i odašiljače radijskog i televizijskom signala.

Baerbock je obećala 32.3 milijuna eura pomoći, a francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je njegova zemlja spremna izdvojiti 100 milijuna. Ostale zemlje zasad nisu javno objavile svoj doprinos.

Komentari

komentar





You may also like