Njemačka i Italija za zatvaranje skijališta ove godine, Austrija oštro protiv

Italija i Njemačka založile su se, nakon prošlogodišnjeg iskustva, za zatvaranje europskih skijališta ove godine, čemu se oštro protivi Austrija, objavio je portal politico.eu u četvrtak.

“Pokušat ćemo ishoditi glasanje u Europi o tome treba li zatvoriti sva skijališta”, kazala je Angela Merkel u Bundestagu.

Talijanski se premijer Giuseppe Conte pak založio za zatvaranje skijališta do 10. siječnja. Turizam čini oko 10 posto austrijskog BDP-a, a zimski je turizam njegova najrazvijenija grana.

Za austrijskog kancelara Kurza takav je potez “pretjeran”. Prema Kurzu vožnja skijaškom žičarom, primjerice, slična je vožnji javnim prijevozom, odnosno, na skijalištima ne postoji veći rizik od zaraze, ako se poštuju mjere.

Austrijski ministar financija Gernot Blümel zatražio je kompenzaciju od Europske unije, u slučaju zabrane skijališta ove godine. Blümel navodi da bi Austrija izgubila do 2 milijarde eura, što bi Europska unija trebala kompenzirati.

Podsjetimo, austrijsko skijalište Ischgl bio je najveće europsko žarište koronavirusa u ožujku, a više je osoba podnijelo i tužbu zbog prekasnog zatvaranja skijališta. Preko 6 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom širom Europe povezano je s Ischglom.





Austrijske su vlasti pak u kolovozu za brži porast broja zaraženih “okrivile” austrijske turiste iz Hrvatske, dok je Beč sredinom mjeseca stavio Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i tako oštetio hrvatsku turističku sezonu.

Komentari

komentar





You may also like