Njemačka i Kina sklopili poslove vrijedne 20 milijardi eura

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik vlade Li Kequiang naglasili su svoju privrženost višestranom trgovinskom sustavu nakon uvođenja američkih carina.

Predsjednik kineske vlade, u svom je govoru u ponedjeljak, u Berlinu, nakon što su dvije zemlje sklopile poslove u iznosu od 20 milijardi eura, novinarima izjavio kako ti projekti demonstriraju mogućnosti suradnje dviju država.

Kao dopuna međuvladinim sporazumima, i tvrtke poput BASF, BMW, Volkswagen, Daimler, Siemens i Bosch, priopćile su o sklopljenim sporazumima i partnerskim odnosima.

„Slobodna trgovina igra vodeću ulogu za obje države, a također i za svjetsku ekonomiju“, naglasio je premijer Li.

Kancelarka Merkel je izjavila: „U nas je puno direktnih investicija u SAD, u nas je puno direktnih investicija u Kinu. To je uistinu višestrani i međusobno ovisan sustav, koji u svom najboljem obliku pretpostavlja višestranu dobitnu situaciju, ukoliko se mi pridržavamo pravila.“ Kancelarka je također pozdravila smanjivanje ograničenja za strane investicije u Kini koje provodi kineska vlada, i dodala, kako je važno vidjeti da „otvaranje tržišta u Kini u toj sferi nije samo na riječima“.
Podsjećamo: s obzirom na porast napetosti unutar svjetske trgovine nakon pokretanja niza protekcionističkih mjera od strane SAD-a, kao i uvedenih sankcija na uvoz 818 vrsta kineskih roba u iznosu od 34 milijarde dolara od strane Washingtona, i identičnog odgovora Pekinga na uvoz američkih roba, Kina se ubrzano priprema za poboljšanje odnosa s Europom zbog uspješnijeg suprostavljanja SAD-u. Slično razmišljaju i ključne europske zemlje, prije svih Njemačka, o čemu svjedoči i ova vijest. Jer upravo Njemačka najviše i stradava nakon što su 6. srpnja na snagu stupile američke carine na uvoz čelika i aluminija. Ukoliko se tome pridodaju i nove prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa uvođenjem 20%-tnih carina na uvoz europskih automobila (nakon što je EU uvela carine od 25% na američke robe u iznosu od 2,8 milijardi eura), stanje po njemačko gospodarstvo bit će još teže. Maime, Njemačka je, osim što je najveći europski izvoznik čelika i aluminija u SAD, također i najveći izvoznik automobila u tu zemlju, uključno i onih luksuzne klase.

Njemački koncern BMW već će „uvučen“ u rastući „trgovinski rat“ između SAD-a i Kine. U ponedjeljak je koncern objavio kako će morati povisiti cijene svojih specijalnih terenskih vozila namjenjenih SAD-u, koje on izvozi u Kinu. Prethodno je i Peking povisio carine na uvoz automobila iz SAD-a s 15% do čak 40%.

Velika igra se nastavlja, a već je sada vidljivo kako se ključne svjetske države sve više međusobno homogeniziraju u suprostavljanju protekcionističkim mjerama SAD-a, ali i njegovim prijetnjama sankcijama nakon jednostranog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma. Barem za sada, niti jedna od suprostavljenih strana ne misli se povući, a SAD, neovisno o svojoj gospodarskoj i financijskoj snazi, nije ni u malo ugodnoj poziciji, jer mu leđa po tim pitanjima sada okreću i ključni europski i azijski saveznici i partneri.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like