Njemačka isključuje mirovnu misiju NATO-a ili stvaranje zone zabrane leta u Ukrajini

Ratna zbivanja na ukrajinskom terenu i posljedične proturuske sankcije od strane Zapada, kao i različiti sigurnosni problemi – i dalje su dominantna tema političkih i medijskih aktivnosti u Europi i ne samo njoj. U istom kontekstu prenosimo i slijedeću vijest, koju je danas objavila turska agencija Anadolu.

Njemačka je u srijedu obećala nastavak potpore Ukrajini u njihovom ratu s Rusijom, ali je odbacila izravnu umiješanost NATO saveza u taj sukob.

Obraćajući se zastupnicima njemačkog parlamenta Bundestaga tijekom rasprave o proračunu, kancelar te zemlje Olaf Scholz upozorio je da bi prijedlozi za mirovnu misiju NATO-a (jedan od inicijatora iste je Poljska, op.GN.) ili zonu zabrane letova u Ukrajini mogli izazvati širi sukob.

“NATO neće postati strana u ratu. O tome se slažemo s našim europskim saveznicima i SAD-om. To je stvar razuma, a sve ostalo bi bilo neodgovorno”, naglasio je Scholz.

Njemački kancelar je također kazao da su zapadne sankcije Rusiji počele pokazivati ​​svoj učinak i da bi se uskoro mogle donijeti još strože mjere ako ruski predsjednik Vladimir Putin ne prekine neprijateljstva na ukrajinskom terenu.

“Putin mora razumjeti istinu o ratu u Ukrajini”, kazao je Scholz. “Istina je da rat uništava Ukrajinu. Ali ovim ratom Putin uništava i budućnost Rusije.”





Njemački je kancelar obnovio svoj poziv ruskom čelniku da odmah prekine sve vojne operacije u Ukrajini i povuče svoje snage iz te zemlje.

Ovdje bismo dodali slijedeće: teško je vjerovati da će Putin poslušati Scholza. Ono što u ovom trenutku možemo priželjkivati, kao puno realnije, je mogućnost da se konačno stvari pomaknu „s mrtve točke“ između Moskve i Kijeva i na diplomatskom planu. Naime nije nikakva tajna da se rusko-ukrajinski pregovori odvijaju i da Moskva inzistira na određenim, po nju ključnim uvjetima za zaustavljanje svoje vojne operacije, a to se prije svega odnosi na jamstva o ukrajinskoj vojnoj neutralnosti tj. ne ulasku te zemlje u NATO savez i na priznanje Kijeva samostalnosti dviju samoproglašenih ukrajinskih regija (koje je Rusija krajem veljače jedina priznala kao neovisne države) – LNR i DNR, ali i na priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom. Posljednjih je dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oko toga pomalo reterirao i nakon početnog odbacivanja navedenih mogućnosti kazao kako bi se po pitanju članstva u NATO savezu Ukrajinci trebali izjasniti na referendumu jer je uključivanje takve odluke (da Ukrajina teži članstvu u NATO-u) u ustav zemlje prije dvije godine bilo donijeto bez da se narod po tom pitanju prethodno izjasnio. I ostale spomenute zahtjeve trebalo bi staviti pred ukrajinski narod na referendum jer nitko nema pravo donositi takve odluke bez dozvole naroda, smatra s pravom Zelenski.

 





Komentari

komentar

You may also like