Njemačka iznenađena spremnošću Rusije za prekid odnosa s EU

Njemačka je brzo reagirala na izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o tome kako Moskva mora biti spremna za prekid odnosa s Europskom unijom. Glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Andrea Sasse tu je vijest označila „čudnom i nerazumljivom“.

“Što se tiče izjava ruskog ministra, mogu reći da su te riječi, prema našem mišljenju, uistinu čudne i nerazumljive”, izjavila je glasnogovornica njemačkog MVP, naglasivši kako je svega dan ranije tj. 10. veljače, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u Bundestagu izjavio kako je interes Berlina suradnja s Rusijom (o tome smo na našem portalu već ranije izvijestili, vidi poveznicu ispod teksta).

“U svezi toga, izjave ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova uistinu su iznenađujuće. Izjavu doživljavamo onako kako je dana, naime kao izjavu upućenu nama”, kazala je Sasse.

Danas je na istu temu reagirala i Europska unija, kazavši kako je uzela u obzir navedene riječi ruskog ministra vanjskih poslova kao i objašnjenja Kremlja.

To je izjavio Peter Stano , glasnogovornik EU diplomacije Josepa Borrella . Kazao je da su odnosi između EU i Rusije već loši i bez obzira na izjave Lavrova i tiskovnog tajnika predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Peskova .

„Zabilježili smo izjave gospodina Lavrova i objašnjenja Kremlja. I bez obzira na ove izjave, stanje odnosa između EU i Rusije nije dobro ”, citira Stano RIA Novosti.





Prema Stanu, EU pozdravlja “zajednički korisnu suradnju kad god je druga strana spremna za takvu suradnju i dijalog”. Rusija je, rekao je, “stavila do znanja da ne izražava posebnu želju da ide u ovom smjeru”.

Podsjećamo na riječi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na YouTube kanalu Solovyov Live:

“U slučaju da opet vidimo … da se u nekim područjima izriču sankcije koje stvaraju rizike za naše gospodarstvo, uključujući i najosjetljivija područja. Ne želimo se izolirati od svjetskog života, ali na to moramo biti spremni. Ako želiš mir pripremi se za rat. ”





Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odmah je i objasnilo riječi svoga šefa, kazavši kako je “Ruska Federacija spremna na prekid ako ga pokrene EU”.

“Mi sa svoje strane snažno potičemo članice EU na jednaku i međusobno uvaženu suradnju, kao što je rekao Sergej Lavrov”, objavilo je rusko MVP.

Heiko Maas upozorio na geostrateške posljedice napuštanja „Sjevernog toka 2“ po EU

 

 

Komentari

komentar

You may also like