Njemačka izvodi stožerne vojne vježbe u Litvi, na granici s Bjelorusijom

U Litvi, u regiji Shvenchensky, smještenoj na granici s Bjelorusijom, na poligonu u Pabradeu, u tijeku je održavanje vojne vježbe NATO saveza “Željezni mač”, započetih 16. srpnja, u kojima po prvi put sudjeluje sjedište 10. oklopne divizije njemačke vojske, navodi Eadaily.

Ovo je prva vježba sjedišta NATO saveza u Litvi, u kojoj sudjeluje i Njemačka. Provode se na inicijativu zapovjedništva njemačke divizije, budući da Njemačka predvodi međunarodni kontingent NATO saveza na teritoriju ove baltičke republike.

Tijekom vježbe stožer divizije vrši planiranje i zapovijedanje kombiniranim operacijama savezničkih snaga – uz sudjelovanje zapovjedništva njemačke 12. tenkovske brigade, 37. brigade oklopnog pješaštva, 23. brigade brdskog pješaštva i litvanske brigade motoriziranog pješaštva Gelezinis Vilkas (“Željezni vuk“).

Ove su vojne vježbe trebale biti održane zimus ali su odgođene zbog pandemije koronavirusa za ljeto.

“Scenarij vježbe osmišljen je za uvježbavanje suzbijanja hibridnih prijetnji i provođenja operacija zajedničke obrane visokog intenziteta”, navodi se u priopćenju litvanske vojske koja vježbama osigurava svu logističku potporu.

U susjednoj Bjelorusiji u više su navrata izjavljivali kako osjećaju prijetnju u svezi koncentracije NATO snaga na njihovim granicama.
 

Komentari

komentar

You may also like