Njemačka je spremna za pregovore s Rusijom oko Ukrajine

Njemačka vlada spremna je voditi ozbiljan dijalog o europskoj sigurnosti s Rusijom, ali neće odstupiti od svojih načela, izjavila je u ponedjeljak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, piše DW.

Prva žena njemačke diplomacije se u Kijevu danas sastala s predstavnicima promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom. Predviđeni su i razgovori s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. U Moskvu bi, pak, trebala stići danas navečer, dok će sutra održati razgovore sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. U izjavi uoči njenog dolaska u Ukrajinu danas, Baerbock je rekla da su “spremni na ozbiljan dijalog o zajedničkim sporazumima i koracima koji donose više sigurnosti za sve u Europi, uključujući Rusiju”.”Ali ne možemo i nećemo odstupiti od temeljnih načela Helsinškog završnog akta, koji su Europu zaštitili od noćne more rata velikih razmjera u posljednjih 50 godina. Oni uključuju teritorijalnu nepovredivost, slobodan izbor saveza i odricanje od prijetnji nasiljem kao političkog sredstva”, dodala je.

Šef kijevskog ureda DW-a Mathias Bölinger rekao je da Njemačka šalje “snažan signal Moskvi” oko toga da podržava Ukrajinu time što je Baerbock stigla u Kijev prije nego što krene u Moskvu. Međutim, rekao je da Ukrajina nije sretna što je Njemačka dosad blokirala isporuku oružja Ukrajini te da će to vjerojatno biti visoko na dnevnom redu razgovora tijekom Baerbockove posjeta.

Ove tri zemlje itekako su upletene i u razgovore oko plinovoda Sjeverni tok 2. Plinovod koji je namijenjen za transport plina iz Rusije u Njemačku, ne prolazi kroz ukrajinski teritorij, što znači da bi Ukrajina izgubila status najvažnije tranzitne zemlje i prihod koji dolazi s porezima na tranzit.

Komentari

komentar





You may also like