Njemačka još uvijek ne želi slati borbene zrakoplove u Ukrajinu

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u četvrtak je ponovno izrazila rezerve prema ukrajinskom zahtjevu za isporukom zapadnih borbenih zrakoplova, izvještava Anadolu Agency.

Na početku sastanka ministara vanjskih poslova G7 u njemačkom gradu Weissenhausu na sjeveru Njemačke, Baerbock se osvrnula na prethodni stav o uspostavljanju zone zabrane letova. “Već smo se jasno pozicionirali kada je u pitanju dostava zračnog naoružanja”, rekla je ministrica predstavnicima medija. Njemačka i NATO strogo se protive uspostavljanju zone zabrane letova iznad Ukrajine zbog straha da bi njezina provedba mogla dovesti do eskalacije sukoba, a potom i izravne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

Njemačka ministrica vanjskih poslova i njezini kolege iz G7 u četvrtak navečer trebali bi razgovarati o učincima ruskog rata na Ukrajinu. Razgovori G7 također će se zadržati na ulozi Kine i situaciji u Indo-Pacifiku. Na sastanku će biti riječi i o situaciji u Afganistanu, Africi i na Bliskom istoku, te zajedničkoj borbi protiv klimatske krize i pandemije koronavirusa. Ministri vanjskih poslova Ukrajine i susjedne Moldavije, koja se boji da će postati sljedeća vojna meta Rusije, također su pozvani da prisustvuju kao gosti. Indonezijski ministar vanjskih poslova Retno Marsudi pridružit će se sastanku putem video veze. Indonezija trenutno predsjedava G20.

Ove će se subote sastanak prebaciti na neformalne konzultacije između ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu gdje će situacija u Ukrajini vjerojatno ponovno biti u fokusu. Njemačka trenutno predsjeda grupom G7 koja uključuje SAD, Kanadu, Francusku, Veliku Britaniju i Italiju, kao i Japan.

Komentari

komentar
You may also like