Njemačka kineskom „Huaweiu“ neće zabraniti pristup svome tržištu

Njemačka vlada ne namjerava kineskom tehnološkom divu „Huaweiu“ zabraniti pristup svom tržištu vezano uz najnoviju 5G mrežu superbrzog interneta. O tome piše tamošnji medij Handelsblatt.

Slijedećih dana vlada će razmotriti projekt sa zahtjevima o potrebnoj sigurnosti u mrežama nove generacije, razrađen od strane nadležne njemačke državne institucije, s kojim su upoznate sve tvrtke i drugi sudionici tržišta, a koji krajem ove godine treba stupiti na snagu.

U projektu nema odredbe prema kojoj se sustav veza mora uspostavljati isključivo od strane isporučitelja u kojeg se ima povjerenje. To se tumači kao vladino odbacivanje direktne zabrane pristupa kineskoj tvrtci „Huawei“ na njemačko tržište. Na izbacivanju te odredbe inzistirala je savezna vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel i savezno Ministarstvo gospodarstva, navodi njemački medij.

Njemačka je već ranije najavljivala kako ne namjerava zabraniti pristup ovoj kineskoj tvrtci njemačkom tržištu u izgradnji mreže 5G usprkos pritiscima sa strane SAD-a, pričemu su kancelarka Merkel i ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavljivali kako Njemačka namjerava to pitanje rješavati samostalno, ne ograničavajući konkurenciju ali i ne na štetu sigurnosti.

Podsjećamo: SAD optužuje „Huawei“ za suradnju s kineskom vojskom i obavještajnim službama, zbog čega Washington nastoji uvjeriti mnoge zemlje na nužnost ne korištenja njihove infrastrukture i opreme pri prijelazu na standard mrežne veze 5G. U tom smislu SAD prijete i prestankom razmjene obavještajnih podataka s onim zemljama koje u toj sferi budu surađivale s Kinom (prijetnje Mike Pompea Italiji). S druge strane spomenuta kineska IT kompanija tvrdi kako su američke optužbe neutemeljene i politički motivirane, kao i to da one krše načela slobodnog tržišta i konkurencije.

Međutim stanje je poprilično konfuzno: i dok se sa strane Bijele kuće najavljuju nove američke sankcije protiv Kine, medij The New York Times navodi kako Sjedinjene Države uskoro mogu dozvoliti nizu svojih tvrtki suradnju s kineskim tehnološkim divom „Huaweiom“.





Komentari

komentar

You may also like