Njemačka kupuje američke F-35 koji će nositi nuklearne projektile: Postaju “jamac europske sigurnosti”

Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) potvrdio je u ponedjeljak planove svoje vlade da kupi američke borbene zrakoplove F-35, kao dio velike nadogradnje za njemačku vojsku, prenosi dpa.

“Njemačka će nastaviti poštivati svoju predanost NATO-ovim sporazumima o nuklearnoj podjeli, uključujući kupnju borbenih zrakoplova F-35 s dvostrukom osposobljenošću”, napisao je u članku za američki časopis Foreign Affairs. Izraz “dvostruka osposobljenosti” odnosi se na avione koji mogu nositi i nuklearne i konvencionalne projektile.

Njemačka je desetljećima sudjelovala u NATO-ovom nuklearnom odvraćanju sa starijim borbenim zrakoplovima Tornado. Stacionirani su u zračnoj bazi Buechel, u zapadnoj pokrajini Rajna-Falačka. Tornada će zamijeniti moderniji F-35 zrakoplovi, u sklopu vladinih aktivnosti koje, kako je najavio kancelar, predstavljaju “prekretnicu u povijesti” u jeku rata u Ukrajini.

No, skupi novi zrakoplovi izazivaju zabrinutost za proračun među zastupnicima. List Bild am Sonntag izvijestio je ovog vikenda da je ministarstvo obrane upozorilo na znatne rizike oko isporuke, uključujući moguća vremenska kašnjenja i prekoračenja troškova. U članku za Foreign Affairs Scholz ističe tzv. “globalnu prekretnicu” u pogledu politike sigurnosti. “Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti, što naši saveznici očekuju da budemo”, piše Scholz.

Komentari

komentar





You may also like