Njemačka kupuje do 35 ‘nevidljivih’ mlažnjaka, odluka bi mogla uznemiriti Francuze

Njemačka će kupiti borbene zrakoplove F-35 koje gradi američka tvrtka Lockheed Martin da zamijeni zastarjele zrakoplove Tornado, navode dva vladina izvora, od kojih jedan kaže da Berlin namjerava kupiti do 35 ‘nevidljivih’ mlažnjaka.

Njemački izvor rekao je za Reuters početkom veljače da je Njemačka sklona kupnji F-35, no da o tome još nije konačno odlučila.

Tornado je jedini njemački mlažnjak sposoban nositi američke nuklearne bombe, koje se čuvaju u Njemačkoj, u slučaju sukoba.

No zračne snage lete mlažnjakom od 1980-ih, a Berlin ga planira postupno ukinuti 2025. i 2030.

Kupnja F-35 bit će udarac za Boeing, čiji je F-18 favorizirala bivša ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer kao zamjenu za Tornado.

Odluka bi mogla uznemiriti i Francuze. Pariz je pratio njemačke rasprave o kupnji F-18 ili naprednijem modelu F-35 i zabrinut je da bi nabava američkih zrakoplova mogla potkopati razvoj zajedničkoga francusko-njemačkog borbenog zrakoplova za koji se predviđa da će biti gotov 2040-ih.





Kancelar Olaf Scholz prije dva tjedna podržao je aktualni zajednički program s Parizom.

U to vrijeme Scholz je također najavio da će Eurofighter jet, koji gradi francusko-njemački Airbus, biti dalje razvijan da bude sposoban za elektroničko ratovanje, a tu uloga ispunjava i Tornado.

Komentari

komentar





You may also like