Njemačka: Merkel čestitala SPD-u, Zeleni i FDP pregovaraju o novoj vladi

Iz njemačke stranke Zelenih izjavili su jučer da su održali konstruktivnu prvu rundu razgovora s predstavnicima Slobodne demokratske stranke (FDP) i da se planiraju ponovno sastati s njim, piše DW.

Stranka Zeleni (14.8% glasova) i FDP (11.5 %) sada de facto odlučuju o novoj vladi. Moraju dati zajedničku podršku jednoj od dvije najveće stranke: SPD-u ili bloku CDU/CSU koji je do sada vladao.

Na društvenim mrežama objavljena jezajednička “selfie” fotografija čelnika FDP-a i Zelenih sa sastanka. Na fotografiji su nasmijani, a fotografija je u njemačkom javnom prostoru izazvala niz šala jer Zeleni i FDP do sada nisu mnogo surađivali, niti su svjetonazorski bliski. “Tražimo zajedničko tlo i gradimo mostove preko različitosti. Uzbudljiva vremena”, piše ispod fotografije nasmiješenih čelnika Zelenih i FDP.

Ipak, Zeleni favoriziraju opciju koalicije s FDP i SPD-om, dok bi FDP više volio da se te dvije manje stranke udruže s konzervativnijim CDU/CSU, odakle je Merkel. U ovim različitim prioritetima krije se potencijalno neslaganje i politička kriza. S druge strane, opcija da ih žele obje velike stranke mogla bi Zelenima i FDP dati nekoliko bitnih ministarskih pozicija, po principu “tko nudi više”.

“SPD je pobjednik izbora i stoga je za nas ključno da sada održimo razgovore s njima, ali i da razgovaramo sa svim strankama”, rekla je Annalena Baerbock iz Zelenih novinarima uoči sastanka sa socijaldemokratima za vikend. O razgovorima u utorak navečer s FDP-om jednostavno je rekla: “Imali smo dobru raspravu”.

Glavni tajnik FDP-a, Volker Wissing rekao je da ne može otkriti ništa o razgovorima sa Zelenima jer su se dogovorili oko tajnosti, ali da će se još veća grupa ljudi s obje strane ponovno sastati u petak. Nakon toga, FDP će u subotu održati preliminarne razgovore s konzervativcima, a sa SPD-om u nedjelju. Odbio je nagađati o ishodu, ali je još jednom jasno rekao da je preferirani partner FDP-a konzervativni blok CDU/CSU. Tvrdi da je to jednostavno zbog sličnijeg programa stranke.





Olaf Scholz, trenutačno ministar financija u koaliciji s Merkel, kandidat je za kancelara iz stranke SPD. Tvrdi da želi sklopiti dogovor sa Zelenima i FDP do Božića. Kancelarka Angela Merkel čestitala je Scholzu na izbornom uspjehu, rekao je njezin glasnogovornik.

Komentari

komentar





You may also like