Njemačka ministrica Baerbock ipak naglašava potrebu dijaloga s Rusijom

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u srijedu putuje u Washington kako bi se susrela s američkim šefom diplomacije Antonyjem Blinkenom, a uoči tog sastanka rekla je da će naglasiti potrebu dijaloga s Rusijom radi sprječavanja sukoba u Ukrajini, piše Reuters.

Što se tiče Rusije, zajednička poruka Europljana i SAD-a je jasna: rusko djelovanje dolazi s jasnom cijenom, a jedini izlaz iz ove krize je kroz dijalog, priopćila je. Ulazimo u ključnu fazu u kojoj su neminovni važni razgovori na raznim razinama. Iako su formati razgovora različiti, naše poruke vladi u Moskvi kao transatlantskih partnera uvijek su iste.

Annalena Baerbock dolazi iz stranke Zelenih, a iskusna je u međunarodnom pravu. No, Baerbock nije uvijek bila tako pomirljiva prema Moskvi. Tako je kroz cijelu kampanju zauzimala oštar stav prema Rusiji i Kini. U travnju prošle godine je u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) rekla da bi “povećavanje pritiska na Rusiju” zbog njezinih nedavnih vojnih manevara u blizini Ukrajine trebao biti prioritet za Njemačku. Ipak, Baerbock je tada također dodala kako bi hitno omogućavanje stabilnosti između Ukrajine i Rusije trebalo imati prioritet nad ambicijom Ukrajine da se uključi u EU i NATO. O kontroverznom ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 preko dna Baltičkog mora do Njemačke, Baerbock je rekla da se politička podrška projektu mora “povući”. Zeleni se protive projektu plinovoda za kojeg tvrde da je ekološki neodrživ i da će oslabiti europsku i njemačku energetsku sigurnost.

Baerbock je u istom intervjuu rekla da su njemački i europski odnosi s Kinom odraz “natjecanja različitih političkih sustava” tj. natjecanje “autoritarne snage nasuprot liberalnim demokracijama”. Ona je opisala kineski ambiciozni projekt “Pojas i put” kao dio “tvrde politike moći”.

Zabrinuti zbog ruskog grupiranja vojske na ukrajinskoj granici SAD i ruski dužnosnici održat će razgovore 10. siječnja u Ženevi, a NATO je dogovorio susret veleposlanika članica i najviših ruskih dužnosnika i dva dana kasnije.

Komentari

komentar





You may also like