Njemačka ministrica obrane: ako SAD odu iz Afganistana, idemo i mi

Vijest zanimljiva i s gledišta hrvatske vojne misije u Afganistanu, u kojoj se naši vojnici nalaze u sklopu njemačkog vojnog kontingenta, stigla je iz Njemačke, preciznije, od tamošnje ministrice obrane Ursule von der Linden.

Ona je u intervjuu za novinu Die Zeit izjavila kako će Njemačka povući svoje vojne snage iz Afganistana ukoliko to učine Sjedinjene Države. „Bundeswehr nikada ne sudjeluje u inozemnim operacijama samostalno, već jedino u sastavu saveza i koalicija. Zajedno tamo i zajedno natrag. Ta deviza vrijedi i sada“, kazala je ministrica obrane SR Njemačke i dodala, kako se tim načelom vode i njemački saveznice, poput Italije i Velike Britanije.

Pri tom je upozorila SAD na posljedice toga poteza, kazavši, kako „afganistanska vlada još nije u stanju osigurati sigurnost u svojoj zemlji, a afganistansko stanovništvo ostat će nezaštićeno pred radikalnim islamskim talibanskim pokretom“. „U najgorem slučaju Afganistan će se ponovo pretvoriti u utočište i rasadnik međunarodnih terorista“, izjavila je Ursula van der Linden.

Ovdje bismo kratko prokomentrirali slijedeće: njemačka ministrica nastupa s čisto političke, pa i demagoške pozicije, a ne one vojničke, koja se opire na stvarno stanje na terenu i prosudbi njegovog daljnjeg razvoja. Činjenica je, naime, da su talibani u posljednjih godinu dana preuzeli kontrolu nad više od 50% teritorija te zemlje, kao i to, da NATO snage djeluju gotovo isključivo na zaštiti glavnog grada Kabula i samo povremeno izvode ograničene vojne akcije potpore vladinim snagama na pojedinim ključnim točkama u toj zemlji koje su pod njihovim nadzorom. Bez sudjelovanja političkog krila talibana u budućim pregovorima o zaustavljenju tog dugogodišnjeg sukoba i uspostavi trajnog i pravednog mira riješenja ne može biti i to svi znaju. A toga je, naravno, u potpunosti svjesna i američka administracija na čelu s predsjednikom Trumpom. Jer talibanski pokret u većinskom paštunskom narodu Afganistana ima veliki utjecaj i potporu, a kada je to tako, pitanje je onda zašto se narod od njih mora štititi, kako to kaže njemačka ministrica, čije se vojne snage, kao i uostalom od drugih članica NATO-ove misije, u glavnom samo prikrivaju iza onih američkih, koje izvode glavninu bojnih djelovanja u toj zemlji, a time na sebe preuzimaju i najveći broj žrtava.

Podsjećamo: 20. prosinca prošle godine, dan nakon objave predsjednika Trumpa o povlačenju Amerikanaca iz Sirije, u američkim se medijima proširila informacija i o povlačenju dijela njihovih snaga iz Afganistana, a riječ je o gotovo polovici od ukupno 14 tisuća vojnika koliko ih se nalazi u toj zemlji. Zapovjedništvo NATO-ove misije u Afganistanu je tjedan dana kasnije objavilo kako nije dobilo bilo kakvu informaciju o tome i da su o tome čuli jedino iz medija. Međutim, treba podsjetiti kako je povlačenje američke vojske iz Afganistana bilo jedno od glavnih Trumpovih predizbornih obećanja i da se na tome sasvim sigurno radi, makar, samo, i kroz početno smanjenje njihove brojnosti.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like