Njemačka ministrica obrane o Bidenu i izazovima

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) u kolumni u mediju Focus online govori o pitanjima obrane, rizicima i td.

Godina 2021. bit će godina novih početaka u pogledu sigurnosne i obrambene politike. Na jesen će se u Njemačkoj izabrati novi Bundestag. Stoga ćemo također razgovarati o tome kako Njemačka želi sačuvati svoje vrijednosti i interese, svoju slobodu i mir u svijetu koji se iz temelja mijenja, navodi ministrica.

Inauguracija Joea Bidena za novog američkog predsjednika u siječnju nudi pravu priliku za proboj. Europljani i Amerikanci imaju snažne zajedničke interese u slobodnoj trgovini, poretku temeljenom na pravilima, tehnološkoj konkurentnosti i radu s partnerima u Indo-Pacifiku. Uz podjelu tereta u savezu, što će zahtijevati i predsjednik Biden, na dnevnom redu je i budućnost zajedničke operacije u Afganistanu, piše Annegret Kramp-Karrenbauer.

Obrana je temeljna zadaća države

Međutim, nadasve će se transatlantska politika vrtjeti oko teme Kine. Bilo bi idealno odlučno ojačati Zapad zajedničkom slobodnom trgovinom između Europe i SAD-a. Biden je s pravom naglasio kako stvarna snaga i tajna uspjeha SAD-a leži u povezivanju partnera i saveznika sa sobom i ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Transatlantski jedinstvo uvijek pozitivno utječe na europsku politiku. Dobra njemačka politika može pomiriti transatlantsko s europskim 2021. i kasnije. To će nam dati jače europske sposobnosti, a istovremeno ćemo znati vrijednost Amerike za europsku sigurnost.





Zbog toga je Njemačka snažno uključena i u EU i u NATO. Tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU provodili smo specifične projekte koji povećavaju dodanu vrijednost EU u smislu vanjske i sigurnosne politike. Ovaj se trend mora nastaviti, čak i ako su kućanstva pod pritiskom u doba korone.

To se odnosi i na naš angažman u NATO-u. Činjenica da Njemačka doprinosi oko deset posto ukupnim sposobnostima NATO-a za zajedničku sigurnost odgovara veličini i ekonomskim performansama naše zemlje. Ako to učinimo, možemo računati i na to da će nam 90 posto NATO-ovih mogućnosti pružiti naši partneri. Smjer ćemo postaviti za neke važne projekte 2021. godine. Nabava dronova primjer je kako se možemo nositi s promijenjenom sigurnosnom situacijom i novom sigurnosnom stvarnošću. Dio ove stvarnosti je masovno naoružanje Rusije na istočnoj granici NATO-a. To pokazuje koliko je za Europu važno i trenutno odvraćanje – kao preduvjet za razumijevanje s pozicije snage.

Velika Britanija dala je važan signal kada je krajem 2020. najavila povećanje proračuna za obranu od 10 posto. Sama Njemačka trebala bi nastaviti postavljati jasne prioritete: za stabilan put rasta u obrambenom proračunu. Osobito u izbornoj godini, obrana je ključni zadatak države.





Treba intenzivirati raspravu o sigurnosti i obrani

Europa, proračun, Rusija, Amerika, Kina – dnevni red za narednu godinu teško da bi mogao biti potpuniji. Uz to, postoje i druga pitanja poput borbe protiv islamističkog terora u Sahelu, na Bliskom Istoku i ovdje u Europi. Nove tehnologije mijenjaju prijetnje, poput umjetne inteligencije i hiperzvučnog oružja, ali i mogućnosti u cyber prostoru i svemiru. U širem europskom susjedstvu promatramo kako se brzo nestabilnost može pretvoriti u sukob, navodi dalje njemačka ministrica obrane.

Shvatili smo kako zemlja veličine i snage Njemačke mora učiniti više kako bi zaštitila sebe i svoje saveznike, tvrdi ona dalje i kaže kako „naš stav za demokraciju, ljudska prava, mirno rješavanje sukoba, međunarodna pravila i multilateralizam može uspjeti samo s pozicije snage“.

Komentari

komentar

You may also like