Njemačka ministrica obrane protiv Macrona: Njemačka i Europa ne mogu se obraniti bez SAD-a

Annegret Kramp-Karrenbauer, njemačka ministirca obrane poručila je kako se Njemačka i Europa ne mogu same obraniti bez SAD-a, čime je iznijela suprotno mišljenje od francuskog čelnika Emmanuela Macrona koji je nedavno u velikom intervjuu izjavio da se Europa treba sama braniti te se založio za samostalnu obrambenu politiku EU-a.

“Bez američkih nuklearnih i konvencionalnih kapaciteta Njemačka i Europa ne mogu se obraniti. To su činjenice”, kazala je Kramp-Karrenbauer u govoru na vojnom sveučilištu u Hamburgu, objavio je Deutsche Welle.

“Ideja europske strateške autonomije ide predaleko ako potiče iluziju da možemo garantirati sigurnost, stabilnost i prosperitet u Europi bez NATO-a i bez SAD-a”, poručila je Kramp Karrenbauer.

Macron je ranije istaknuo da je NATO “klinički mrtav”, a u nedavnom intervjuu za Grand Continent odbacio je tvrdnju Kramp-Karrenbauer da je Europa ovisna o američkoj vojnoj zaštiti, što je ona istaknula u svom tekstu za Politico početkom studenog.

“U potpunosti se ne slažem s tim mišljenjem njemačke ministrice obrane. Srećom, ako ispravno razumijem, kancelarka (Angela Merkel, op.a) ne dijeli to mišljenje. Međutim, SAD će nas poštovati kao saveznike samo ako smo ozbiljni i ako smo suvereni po pitanju naše obrane”, rekao je Macron u intervjuu.

“Moramo nastaviti graditi našu vlastitu autonomiju kako to čine SAD i Kina svaka za sebe”, poručio je francuski predsjednik.
Kramp-Karrenbauer je pak istaknula da Europa uvelike ovisi o SAD-u u sferi proturaketne obrane i nuklearnog oružja te da bi bila potrebna desetljeća da Europa postane po tom pitanju autonomna, dok bi se vojni proračuni morali znatno povećati.

Ipak i njemačka ministrica je istaknula da Europa mora biti “snažan partner SAD-a na ravnopravnoj osnovi”.

Macron: Europa se mora sama braniti, SAD će nas tada poštovati

Komentari

komentar
You may also like