Njemačka ministrica obrane: sankcije SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“ su nezakonite

Njemačka ministrica obrane i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer u jučerašnjem intervjuu za Deutsche Welle reagirala je na rasprave koje se vode unutar država EU i NATO saveza vezano uz opravdanost izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji će povezati rusku i njemačku obalu Baltičkoga mora i čiji će kapacitet iznositi 55 milijardi m3 plina godišnje, identično kao i već funkcionalni plinovod „Sjeverni tok“, paralelno s kojim se i gradi. Podsjećamo kako je za njegov dovršetak potrebno položiti još po 80-ak kilometara sveke od ukupno dviju cijevi, u danskim vodama, za što je Kopenhagen nedavno izdao novu dozvolu operateru toga projekta „Nord Stream 2 AG“.

Njemačka je ministrica tom prigodom izjavila kako je Berlin po tom pitanju uspio „raspršiti zabrinutosti“ koje se odnose na to da će „Njemačka postati previše ovisna o ruskom plinu. Pritom nije kazala na koji je način njemačka vlada to učinila. Također je priznala kako se tijekom tih rasprava radi o „zakonitim interesima Ukrajine i Poljske“, i da to „mora biti ugrađeno u ugovorima“.

Indirektno se osvrnula i na moguće pokretanje novih američkih sankcija protiv svih sudionika u projektu izgradnje „Sjevernog toka 2“ i izjavila slijedeće: „Kada se razgovor vodi o prijetnji sankcijama od strane SAD-a, kod nas u njemačkoj vladi postoji jasan stav kako one nisu u skladu s međunarodnim pravom.“

Podsjećamo: Zastupnički dom američkog Kongresa 20. srpnja izglasao je usvajanje amandmana o uvođenju sankcija prema tvrtkama, pojedincima i svima koji sudjeluju u spomenutom energetskom projektu i koji će pomagati u njegovu dovršenju, kao i protiv druge cijevi plinovoda „Turski tok“, namjenjene europskim državama. Ti su amandmani ugrađeni u zakon o vojnom proračunu SAD-a (National Defense Authorization Act, NDAA) za 2021. fiskalnu godinu (u SAD-u počinje od 1. listopada ove godine). Prije nego što stupe na snagu NDAA mora biti odobren i od strane Senata (što je uvijek samo formalnost) i potpisan od strane predsjednika Donalda Trumpa, koji bi se teško, ukoliko bi to uopće i želio, usudio suprostaviti zakonu o vojnom proračunu izglasanom od strane američkog zakonodavca i vratiti ga Kongresu na doradu.

 

Komentari

komentar





You may also like