Njemačka ministrica odbila povratak obaveznog vojnog roka

Unatoč tome što najteži sukob u Europi u zadnjih 70 godina ulazi u šesti mjesec, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock odbila je mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka za vrijeme, prenosi dpa.

Baerbock je obrazložila da vojni rok nema smisla u sigurnosnim pitanjima, “pogotovo ne kada smo u situaciji da već veliki broj ljudi, mlađih, ali i starijih – kaže: želimo se prijaviti”. Napomenula je da, kako stvari stoje, trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imaju za to priliku.

Baerbock je te komentare izrekla u jučer u Muenchenu, na kraju “turneje slušanja” koju je ministrica vanjskih poslova poduzela kako bi od njemačkih građana čula koja ih sigurnosna pitanja zabrinjavaju. Turneja se podudara s pripremom prve sveobuhvatne strategije nacionalne sigurnosti koju za njemačku vladu radi ministarstvo vanjskih poslova. Sjetimo se da je Berlin, nakon ruskog napada, najavio zaokret u vojnoj politici, prvi puta nakon Drugog svjetskog rata. Njemačka će ulagati skoro dvostruko više u vojsku, ali će se i lakše odlučivati na vojno susjedlovanje u internacionalnim misijama.

Komentari

komentar

You may also like