Njemačka ministrica vanjskih poslova priznaje da je Berlin griješio po pitanju Ukrajine

Rat u Ukrajini bio je poziv na uzbunu za Njemačku, koja mora učiniti sve što može kako bi ispunila svoje sigurnosne odgovornosti u Europi i Ukrajini, kazala je njemačka ministrica vanjskih poslova u utorak na Varšavskom sigurnosnom forumu, prenosi Anadolu.

“Njemačka nije dovoljno pažljivo slušala pravu procjenu o Rusiji. No promijenili smo svoj kurs i postali kristalno jasni u posljednjih šest mjeseci te definirali novu rusku strategiju. Čujemo glasove kritičara”, kazala je Annalena Baerbock.

Na početku rata, koji je Rusija započela 24. veljače, Njemačka je bila kritizirana zbog nevoljkosti da vojno pomogne Ukrajini. “Obrambeni koncept EU-a se promijenio, a snažnije savezništvo EU-NATO dobar je znak, ali moramo ulagati više u vlastitu sigurnost”, dodala je Baerbock.

​​​​​​​„Mi kao nova vlada moramo ispuniti svoje ciljeve. Mi kao države socijalne skrbi uložili smo u društvo, a ne u ratovanje, kao što je to učinila Rusija. Ali sada mi, Njemačka, ulažemo 100 milijardi dolara u vlastitu sigurnost. Moramo biti sposobni braniti se bez potpore SAD-a. Tijekom ove krize radimo na tome da ojačamo našu zajedničku obranu”, rekla je.

Odšteta za Drugi svjetski rat

Vezano za pitanje njemačke odštete za Poljsku iz Drugog svjetskog rata, Baerbock je kazala da je to pitanje zatvoreno. “Znam da ova tema zanima mnoge ljude u vašoj zemlji. Njemačka se osjeća odgovornom, ali pitanje odštete sa stajališta njemačke vlade je zatvoreno pitanje”, rekla je ministrica na tiskovnoj konferenciji u glavnom gradu Poljske.





Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potpisao je u ponedjeljak diplomatsku notu kojom od Njemačke traži ratnu odštetu. Dana 1. rujna objavljeno je parlamentarno izvješće o poljskim gubicima koje je pretrpjela kao posljedica njemačke agresije i okupacije 1939.-1945., procjenjujući ih na 1,3 bilijuna dolara. Poljsko društvo još uvijek je traumatizirano njemačkom invazijom 1939., koja ograničava i koči mogućnosti daljnjeg razvoja i produbljivanja poljsko-njemačkih odnosa”, rekao je Rau nakon susreta s Bnjemačkom ministircom

Dvodnevni forum u glavnom gradu Poljske, koji završava sutra, okuplja vrhunske političare i predstavnike obrambene industrije iz EU i SAD-a.

 





Komentari

komentar

You may also like