Njemačka ministrica vanjskih poslova tvrdi da potpora Ukrajini neće posustati

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je u subotu prilikom svog drugog posjeta glavnom gradu Ukrajine Kijevu da potpora Berlina Ukrajini neće posustati pred smanjenom opskrbom energijom iz Rusije, piše Reuters.

“Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, kazala je Baerbock u izjavi, dodajući da će njemačka potpora uključivati ​​oružje, kao i humanitarnu i financijsku pomoć.

U svibnju je Baerbock postala prva članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Njemačka, zajedno s drugim zemljama Europske unije, pokušava podržati domove i industrije opterećene daljnjim porastom cijena energije nakon što je Rusija zaustavila opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1.

“(Vladimir) Putin se oslanja na to da ćemo se umoriti od suosjećanja za patnju Ukrajine”, naglasila je Baerbock. “Ovaj plan neće i ne smije uspjeti jer cijela Europa zna da Ukrajina brani naš mir i sigurnosni poredak”, dodala je.

Baerbock, koja bi se kasnije u subotu trebala sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom, navela je da je jedan od fokusa njezinog posjeta ponuditi Ukrajini pomoć u čišćenju protupješačkih mina koje su ruske snage ostavile na poljoprivrednim zemljištima i zgradama – za što je rekla da bi moglo potrajati desetljećima. Njemačka novinska agencija dpa piše da se ostatak raspored posjeta ministrice drži u tajnosti zbog sigurnosnih razloga.

Baerbock je prvi put posjetila Kijev 10. svibnja, a kasnije su Ukrajinu posjetili njemački kancelar Olaf Scholz, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser i ministar rada i socijalne skrbi Hubertus Heil, navodi Tass.





 

 

Komentari

komentar





You may also like