Njemačka može zamrznuti izgradnju „Sjevernog toka 2“ zbog trovanja Navalnog

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u petak, 11. rujna, u programu televizije ZDF, kako savezna vlada u Berlinu ostavlja mogućnost zaustavljanja izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 zbog incidenta s Aleksejem Navalnym.

„Mi ćemo staviti na stol sve varijante i u nadolazeće vrijeme donijeti odluku. Rusija, ako počme sudjelovati u istrazi, može dati doprinos da se takva odluka ne usvoji“, kazao je njemački šef diplomacije.

Prije samoga Maasa, danas se na istu temu, u razgovoru za RT Deutsch, oglasio i Klaus Ernst, predsjednik Odbora za ekonomiju i energetiku njemačkog parlamenta – Bundestaga. Kazao je kako u realizaciji projekta Sjeverni tok 2 sudjeluju brojne europske tvrtke, kao i to da je uloga “Sjevernog toka 2 osiguranje sigurnosti plinske opskrbe Europe“, zbog čega je pozive za obustavu njegove izgradnje nazvao „udarom po samima sebi“, i da to „potpuno jasno nije u interesu Njemačke i Europe“. Taj se projekt ne treba povezivati „s pojedinim političkim vođama“, izjavio je Klaus.

Napomena: „saga“ oko slučaja Navalny i njezin snažni utjecaj na politiku (naravno, vrijedi i obratno, čak i puno više) očito se približava svojoj kulminaciji, a gotovo sigurno nije slučajno pokrenuta. Ostaje jedino za vidjeti čime će na kraju i rezultirati tj. tko će, u geopolitičkom smislu „pobrati vrhnje“, a kome će ostati „deblji kraj“ – prije svega se tu misli na relaciju SADEU, ili, još preciznije, SAD-Njemačka.

  

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like