Njemačka neće dozvoliti Poljskoj pravo veta na certifikaciju Sjevernog toka 2

Poljska državna energetska kompanija PGNiG neće imati pravo veta na certifikaciju ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, kaže njemačka regulatorna agencija za energiju Bundesnetzagentur (BNetzA), prenosi RT.

Tvrtka PGNiG sa sjedištem u Varšavi, međutim, dobit će priliku iznijeti argumente tijekom postupka certificiranja plinovoda, rekli su iz Njemačke. “Federalna mrežna agencija odobrila je prijave tvrtkama PGNiG SA i PST GmbH za sudjelovanje u procesu certifikacije”, rekao je Fiete Wulff iz njemačkog BNetzA. “Uključene stranke mogu sudjelovati u administrativnom postupku i imaju pravo iznijeti svoje gledište. Ipak, uključene stranke nemaju pravo veta”, dodao je Wulff.

Poljska državna energetska tvrtka podnijela je u kolovozu zahtjev za sudjelovanje u postupku certificiranja plinovoda iza kojeg stoji ruski Gazprom, tvrdeći da ruski energetski div ne želi poštivati ​​energetske propise EU-a. PGNiG optužuje Gazprom da izbjegava poštivati pravila oko “razdvajanja vlasništva” s kojim se izbjegavaju monopolističke prakse. Poljska državna tvrtka tvrdi da Gazprom na taj način ugrožava konkurentno okruženje na energetskom tržištu EU-a.

Ranije ovog mjeseca Gazprom je najavio završetak izgradnje Sjevernog toka 2, koji prolazi od Rusije do Njemačke kroz Baltičko more. Međutim, tvrtka još uvijek čeka europsku certifikaciju koja potvrđuje da plinovod zadovoljava tehničke propise EU za početak isporuke plina.

Njemačka savezna mrežne i regulatorna agencija (Bundesnetzagentur) ima rok za izdavanje certifikata do 8. siječnja 2022. godine. Prema zakonu EU, njemačka agencija ne može službeno zabraniti slanje plina, ali ako isporuke započne prije nego što se dovrše potrebni postupci registracije, operater Nord Stream 2 AG suočit će se s paprenim kaznama. Plinovod Sjeverni tok 2 trebao bi povećati godišnju isporuku ruskog plina u Njemačku za 55 milijardi kubnih metara. Ipak, proces izgradnje plinovoda je naišao na brojne prepreke i protivnike, a Poljska je među najglasnijima.

Komentari

komentar
You may also like