Njemačka “neće tolerirati antisemitske prosvjede”- iz ureda Merkel

Nakon što je Francuska policija zabranila prosvjed podrške Palestini, oglasila se i njemačka vlada oko pitanja kakve prosvjede ne želi. “Naša demokracija neće tolerirati antisemitske prosvjede”- kazao je danas Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel, a prenio AFP

“Svatko tko napadne sinagogu ili ošteti židovske simbole, pokazuju da mu nije do kritiziranja vlade i politike, već pokazuje mržnju i agresiju prema religiji i vjernicima.”- rekao je glasnogovornik.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas pozvao je građane ne „doživljavaju Židove u Njemačkoj odgovornima za ono što se događa na Bliskom istoku – ni na ulici, ali ni na internetu“. Također, poručio je: „Država bez ikakve iznimke mora jamčiti sigurnost sinagoga.“, a izjavu je prenio DW.

Savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier bio je konkretniji: “„Naši zakoni jamče pravo na slobodu mišljenja i okupljanja, ali oni koji na našim ulicama pale zastave s Davidovom zvijezdom i uzvikuju antisemitske parole, ti ne samo da zloupotrebljavaju pravo na slobodu prosvjedovanja, već čine kazneno djelo koje se mora progoniti“.

Izjave čelnika Njemačke rezultat su nekoliko prosvjeda u više gradova jučer i prekjučer gdje je policija intervenirala zbog paljenja zastave Izraela, uzvikivanja antisemitskih parola i napada na sinagoge u Mannheimu i Bonnu.

 





Komentari

komentar

You may also like