Njemačka obustavlja certifikaciju „Sjevernog toka 2“. Cijene plina u Europi skočile iznad 1000 dolara

Njemačka Federalna energetska agencija suspendirala je certifikaciju tvrtke „Nord Stream 2 AG kao neovisnog operatera plinovoda Sjeverni tok 2, navodi medij RIA Novosti, pozivajući se na njemačkog energetskog regulatora.

Kazali su kako ta tvrtka nema pravni oblik u skladu sa zakonima zemlje, već je samo u njoj osnovala podružnicu za upravljanje projektom.

“Ova podružnica će postati vlasnik i operater njemačkog dijela plinovoda. Podružnica tada mora ispuniti zahtjeve za neovisnog operatera prema njemačkom zakonu o energetskoj industriji”, navodi se u priopćenju za javnost.

Proces će se nastaviti kada Nord Stream 2 AG prenese kapital i osoblje na svoju podružnicu, koja će postati vlasnik i operater njemačkog dijela plinovoda. Ova poslovna jedinica morat će ponovno dostaviti kompletnu dokumentaciju za certifikaciju.

Iz njemačke agencije su izvijestili kako su o obustavi postupka unaprijed obavijestili Europsku komisiju, njemačko Ministarstvo energetike i strane u procesu.

Cijene plina u Europi reagirale su na ovu najavu novim poskupljenjem. Cijena prosinačkih terminskih ugovora na nizozemskom čvorištu tj. TTF indeksu danas je dosegnula 1042,6 dolara, što je gotovo 11% više od jučerašnje procijenjene cijene. Istodobno su dionice Gazproma pale za više od dva posto, a maloprije su se vratile u povoljnije stanje i pale su za nešto više od 1 posto.





Tvrtka operater Nord Stream 2 AG izjavila je za RIA Novosti kako osniva podružnicu u Njemačkoj s ciljem osiguranja usklađenosti s primjenjivim pravilima i propisima.

“Ne komentiramo pojedinosti postupka, njegov vremenski rok niti utjecaj na vrijeme puštanja plinovoda u funkciju”, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo kako je ta tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, koja je u većinskom vlasništvu Gazproma, u rujnu podnijela službeni zahtjev za dobivanje statusa neovisnog operatera. Naime, propisi EU iz tzv. plinske direktive zabranjuju da vlasnik plinovoda ujedno bude i jedini dobavljač plina kroz njega. Konkretno, u tom slučaju 50% kapaciteta plinovoda moralo bi se dati na korištenje nekom drugom dobavljaču. U navedenom projektu plinovoda Sjeverni tok 2, u praksi bi to značilo kako jedna od njegove dvije cijevi neće raditi. Jer osim Gazproma, nema tko drugi ubrizgavati plin u taj plinovod koji počinje u Lenjingradskoj regiji – na ruskoj obali Baltičkoga mora.





Komentari

komentar

You may also like