Njemačka očekuje novi izbjeglički val iz Ukrajine

Humanitarna organizacija Caritas računa s novim valom izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj do kraja zime, priopćeno je u srijedu, prenosi Hina.

“Stanovnici Ukrajine neće imati drugog izbora nego napustiti svoju zemlju ako infrastruktura i dalje bude uništavana, a temperature nastave padati”, rekao je voditelj odjela za Ukrajinu njemačkog Caritasa Gernot Krauss. Poručio je kako njegova organizacija računa sa “sljedećim izbjegličkim valom”.

Krauss, koji koordinira akcije u samoj Ukrajini, kaže kako je u prvim valovima Ukrajinu napustilo mnogo mlađih žena s djecom, a da su sada ostale starije žene. “One će morati napustiti svoje domove i to povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku”, rekao je Krauss. Prema procjenama Ureda Ujedinjenih naroda za izbjeglice Ukrajinu je do sada napustilo preko osam milijuna ljudi. Njemačka je do sada zabilježila njih preko milijun.

Caritas ugroženima u Ukrajini isplaćuje po 56 eura mjesečno. U Njemačkoj izbjeglice iz Ukrajine, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvog dana imaju pravo na iste socijalne povlastice kao i njemački državljani.

Njemačka ministrica: Rusija vodi “hibridni rat” u kojem počinje koristiti izbjeglice kao oružje





Komentari

komentar

You may also like