Njemačka odbacuje ruski zahtjev za plaćanje plina u rubljama

Tvrtke koje kupuju ruski prirodni plin ne bi trebale otvarati račune u rubljama kako bi ga platile, izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner, odbacujući zahtjev koji je prošlog mjeseca iznio ruski predsjednik Vladimir Putin. To je izjavio u intervjuu za američki medij Bloomberg.

Ponovio je da tvrtke koje kupuju ruski plin ne bi trebale otvarati račune u rubljama kako bi ga platile.

“Ugovori su ugovori. Ugovori se sklapaju na temelju dolara i eura, tako da tvrtke iz privatnog sektora moraju plaćati u dolarima ili eurima”, kazao je Lindner u intervjuu.

Također je izjavio da su Njemačka i njezini saveznici spremni uvesti daljnje sankcije Rusiji. Međutim, nije odgovorio na pitanje treba li naftni embargo biti uključen u sljedeći paket sankcija, pozivajući se na tekuće rasprave među članicama EU.

“Moramo razmotriti koje će sankcije pogoditi Putinov vojni proračun, a koje će sankcije kratkoročno više naštetiti nama nego njemu”, kazao je Lindner.

Podsjećamo: ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 23. ožujka prijenos plaćanja za isporuke ruskog prirodnog plina zemljama EU i drugim državama koje su protiv Rusije uvele sankcije u rublje. O tome je potpisao uredbu i najavio da će Rusija razmotriti neispunjavanje obveza prema plinskim ugovorima od strane neprijateljskih zemalja ako od 1. travnja ne plate narudžbe u rubljama.





Ovdje je bitno naglasiti da se plaćanje narudžbi plina za idući mjesec uvijek odvija krajem tekućeg. Drugim riječima, od kada je Putin donio ovu odluku (1. travnja), njezina (ne)provedba od strane europskih zemalja (koje Moskva sada smatra neprijateljskim zbog uvođenja sankcija nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini) – bit će vidljivo do kraja travnja.

Njemačka se do kraja ove godine namjerava riješiti uvoza ruske nafte, međutim, njena ovisnost o ruskom plinu je prevelika i zamjenu za njega neće biti moguće pronaći, vjerojatno u idućih nekoliko godina.

Komentari

komentar





You may also like