Njemačka odgovorila na Pompeove prijetnje plinovodu „Sjeverni tok 2“

Jučer smo izvijestili o prijetnjama novim sankcijama plinovodu „Sjeverni tok 2“ koji bi dnom Baltičkoga mora trebao dostavljati ruski plin u Njemačku, izrečenim od strane američkog državnog tajnika Mikea Pompeo. Nije trebalo dugo čekati na novu protureakciju iz Njemačke, koja je zabrinuta zbog neprestanih američkih pritisaka oko tog, po Njemačku najvažnijeg energetskog projekta koji dugoročno rješava sigurnost njezine opskrbe energijom nakon što u idućih deset godina u toj zemlji, kao energenti, iz uporabe budu u potpunosti potisnuti atomska energija i ugljen.

Istočno Vijeće njemačke ekonomije izjavilo je danas kako dodatne sankcije, koje planiraju uvesti Sjedinjene Države, predstavljaju politiku ucjene, koja zahtjeva reakciju Europske unije. Predsjednik toga Vijeća Oliver Hermes izjavio je kako SAD krše načela poštene konkurencije i koriste sankcije kao metodu za promicanje svojih interesa. Kazao je kako to „besprimjerno miješanje Amerike u europski energetski suverenitet dovodi do deficita isporuka i, posljedično, previsokih cijena“.

Poziva se EU na protudjelovanje prema napadima na njezin suverenitet i brzo predstavljanje spiska oštrih protumjera. Međutim predstavnik Europske komisije odbio je danas komentirati prijetnju od mogućih sankcija sa strane SAD-a vezano uz plinovod „Sjeverni tok 2“.

Što se tiče njemačke vlade, ona je primila na znanje jučerašnje izjave američkog državnog tajnika Mike Pompea o navedenim sankcijama, međutim, stav Berlina prema tom energetskom projektu ostaje nepromjenjen i on je izrečen već puno puta, objavio je danas vladin kabinet.

O onome, što je jučer po tom pitanju govorio Mike Pompeo, pročitajte na linku ispod teksta.

Pompeo želi sankcije „Sjevernom“ i „Turskom toku“, a Njemačka obnovu strateškog partnerstva s Rusijom





 

Komentari

komentar





You may also like