Njemačka otvara odjel za nadzor ekstremnih korona skeptika

Njemačka vlada odlučila je osnovati posebni obavještajni odjel koji će nadzirati ekstremne korona skeptike, piše DPA. Ministar unutarnjih poslova u izjavi je objasnio ovakvu odluku: “Naš temeljni demokratski poredak, kao i glavne institucije, napadnuti su nekoliko puta od početka mjera kojima usporavamo COVID-19 pandemiju.”. Ministar je objasnio da je problem u napadima koji su sve agresivniji: od napada na konkretne osobe, organizacije, institucije i medijske kuće. Istaknuo je da će se novi odjel boriti samo protiv agresivnih i opasnih organizacija i članova, a ne protiv cjelokupnog javnog dijaloga o mjerama i virusu.

Europski centar za slobodu mišljenja i medija (ECPMF) izvijestio je o 69 napada na medijsko osoblje tijekom prosvjeda protiv mjera u Njemačkoj.

Prosvjedi protiv mjera sve su češći i protežu se po cijeloj Njemačkoj. Većina je u organizaciji pokreta Querdenken (“Široko razmišljanje”) koji broji oko 65 000 članova samo na aplikaciji za komunikaciju Telegram. Ponekad su protesti nasilni i dolazi do sukoba s policijom. Vođe pokreta opetovano ističu nenasilni karakter prosvjeda i ograđuju se od nasilja. Sociološko istraživanje pokreta govori o vrlo heterogenoj strukturi članova: od radikalne desnice do radikalne ljevice, svih godina i stupnja obrazovanja. Za polovicu njih ovo su bili prvi prosvjedi na kojima su sudjelovali u životu.

U službenom izvješću ministarstva novi odjel osnovan je kako bi se obračunao s teoretičarima zavjera (spominju QAnon i antisemitizam) koji napadaju ustavni poredak. S druge strane, za kritičare vlade ovo je jeziv, ali logičan slijed u uspostavi novog poretka kontrole pod okriljem pandemije. Bilo da kritičari negiraju opasnost ili postojanje virusa, ispravnost cjepiva ili učinkovitost mjera, jedan stav im je zajednički: vlade se neće lako odreći kontrole stečene u “novom normalnom” čak ni nakon pandemije.

Komentari

komentar
You may also like