Njemačka planira uvesti porez na plin za sve potrošače

Njemačka vlada namjerava nametnuti porez svim potrošačima plina kako bi pomogla dobavljačima koji se bore s brzo rastućim uvoznim cijenama, stoji u prijedlogu u koji je agencija Reuters u petak imala uvid.

Očekuje se da će parlament usvojiti zakon 8. srpnja, prema izvorima iz industrije. Glasnogovornik ministarstva gospodarstva odbio je komentirati prijedlog, ali je rekao da ministarstvo redovito provjerava postojeće instrumente i mogu li se oni dopuniti.

Njemačka se muči s uspostavljanjem hitnog mehanizma prije 11. srpnja, kada će deset dana planiranih radova na održavanju plinvoda Sjeverni tok 1 potpuno zaustaviti dovod plina iz Rusije. Stručnjaci upozoravaju da bi se prekid rada mogao produžiti, što bi pogoršalo nestašice plina i još više podiglo cijene.

Dodatni troškovi zamjene plina iz Rusije podijelit će se među svim kupcima plina u “transparentnom i nediskriminirajućem” postupku putem organizacije operatora plinske mreže Trading Hub Europe. Namet će poskupjeti plin za sve umjesto da teret pada samo na pojedina kućanstva ovisno o tome tko im je opskrbljivač plinom. Ako parlament odobri plan, vlada bi mogla uvesti porez umjesto opće klauzule o prilagodbi cijena koja bi omogućila dobavljačima da prenesu povećanje cijena na kupce.  Klauzulu o usklađivanju cijene stručnjaci smatraju nepravednom i pravno spornom. Klauzula kaže da se mogu prenijeti samo razumni troškovi, što dopušta mnoga tumačenja, rekao je energetski odvjetnik Peter Rosin za Reuters. Rosin je dodao da je upitno mogu li se poništiti ugovori koji potrošačima obećavaju fiksne cijene.

Prijedlog nameta bi i dalje dopuštao saveznoj vladi da pokrene opću klauzulu o prilagodbi cijena ako dođe do “značajnog poremećaja” u uvozu plina. Smanjenje ruskih zaliha plina prisiljava komunalna poduzeća diljem Europe da kupuju plin po visokim cijenama. U četvrtak je njemački Uniper rekao da je u pregovorima o mogućem paketu pomoći vlade nakon što je povukao svoje izglede za 2022. zbog ograničenja opskrbe plinom od ruskog Gazproma. Stručnjaci iz industrije procjenjuju da uvoznici plina trebaju oko jednu milijardu eura tjedno da pokriju dodatne troškove uzrokovane rastućim cijenama, što je iznos koji bi predloženi porez mogao financirati.

Njemački lobi Zukunft Gas pozdravio je prijedlog, rekavši da će dodatne troškove morati zajednički snositi svi potrošači. “Suočavamo se s financijskom krizom u trgovini plinom koju hitno treba riješiti… Bez pravila o prilagodbi cijena prijete bankroti”, rekao je Timm Kehler, direktor Zukunft Gasa.





 

Komentari

komentar





You may also like