Njemačka plinska tvrtka VNG pristaje na ruski sustav plaćanja plina

Njemačka plinska tvrtka Verbundnetz Gas (VNG) smatra prihvatljivom novu rusku shemu plaćanja plina i pristala ju je provesti u praksi, javlja ruska agencija TASS.

Prema podacima koji se temelje na navodima britanskog Reutersa, njemački koncern izvršit će plaćanja u eurima ruskoj Gazprombanci s naknadnom konverzijom u nacionalnu valutu rublje.

Otvaranje računa već je uspješno obavljeno, a njemačka tvrtka VNG (čiji je kontrolni paket u vlasništvu njemačkog energetskog koncerna EnBW) ne očekuje probleme u svezi prelaska na ovaj način plaćanja.

“Iznos fakture, koji će i dalje biti izražen u eurima, uplatit ćemo na račune Gazprombanke sukladno planiranoj proceduri, kako bismo osigurali pravovremeno plaćanje našem dobavljaču”, navodi se u priopćenju tvrtke.

Istodobno, VNG nije odgovorio na pitanje je li otvorio dva računa kod Gazprombanke – jedan za plaćanja u eurima i jedan za konverziju u rublje.

Samo su naglasili kako poduzimaju sve potrebne mjere u skladu s važećim sankcijama, ali nastoje nastaviti osiguravati opskrbu, a time i gospodarsku stabilnost u Njemačkoj.
Podsjećamo: ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 31. ožujka uredbu o novom modelu plaćanja ruskog plina od strane kupaca iz Rusiji neprijateljskih zemalja (onima koje su protiv nje uvele nove sankcije nakon početka vojne intervencije u Ukrajini 24 veljače).

Taj model podrazumijeva da kupci iz tih država prenose sredstva u stranim valutama u Gazprombank, koja će zauzvrat kupovati rublje na burzama (Moskovska burza) i prenositi ih na posebne račune tih kupaca ruskog plina u rubljama. S tih računa, u ruskoj nacionalnoj valuti, plaćat će se isporuke plina (prije svega Gazpromu, kao glavnom dobavljaču ruskog plina u Europu).

Takva shema omogućuje europskim potrošačima da formalno navode da i dalje plaćaju plin u eurima, iako u stvarnosti Rusija za njega dobiva rublje, što joj je bitno s obzirom na opasnost od sankcijskog zamrzavanja deponiranih sredstava u eurima ili dolarima, kao i za jačanje stabilnosti domaće valute.

Komentari

komentar

You may also like