Njemačka počinje puniti najveće skladište plina u zapadnoj Europi

Njemačka je počela puniti golemo skladište plina Rehden koje je napustio ruski Gazprom, rekao je u četvrtak državni upravitelj tog mjesta. Najveće europsko gospodarstvo nastoji se zaštititi od rizika da Moskva isključi opskrbu plinom, izvještava Reuters.

Ruski plin je od vitalnog značaja za Europu, a posebno za Njemačku. No, zalihe su dovedene u pitanje nakon uvođenja zapadnih sankcija i roka koji je Rusija postavila za plaćanja u rubljima, što je većina kupaca odbila.

Gazprom je prošlog mjeseca napustio svoje poslovanje Gazprom Germania, uključujući najveće skladište plina u zapadnoj Europi u Rehdenu, zbog pogoršanja diplomatskih odnosa. “Od danas se ubrizgavaju male količine”, rekao je za Reuters Egbert Laege, povjerenik kojeg je njemačko energetsko regulatorno tijelo imenovalo za privremeno upravljanje tvrtkom, u svom prvom intervjuu u toj ulozi. “Intenzivno radimo na rješenjima kako bismo osigurali da već uskoro znatno više plina može teći u skladište.”

Rehden može držati oko 4 milijarde kubičnih metara plina, ali je prošle zime primio samo male količine. Laege je rekao da je jasno da se mora napuniti za nadolazeću zimu. Rehden je trenutno popunjen samo 0,6%, što je daleko ispod prosjeka od 36% za njemačka skladišta plina.

Regulator je rekao da će kontrolirati Gazprom Germania do 30. rujna i da ima pravo smijeniti rukovoditelje, zaposliti novo osoblje i reći upravi kako dalje. Nije rečeno što će se dogoditi nakon tog datuma. “Postigli smo dobar napredak u stabilizaciji aktivnosti Gazprom Germania grupe u neizvjesnim vremenima”, rekao je Laege, dodajući da je u redovitom kontaktu s Ministarstvom gospodarstva, njemačkim regulatorom mreže i poslovnim partnerima grupe. “Svi oni prepoznaju ogromnu važnost Gazprom Germania grupe za sigurnu opskrbu plinom. Povjerenje naših poslovnih partnera možda je naš najvažniji kapital. Dat ću sve od sebe da to povjerenje zadržim i ojačam.”

Komentari

komentar





You may also like