Njemačka podigla energetsku “uzbunu” na drugi stupanj zbog ruskog “ekonomskog napada”

Njemačka vlada je danas službeno podigla upozorenja na drugi stupanj (od tri moguća) zbog opasnost od manjka plina zbog oštrog smanjenja isporuke plina iz Rusije, poručivši kućanstvima da smanje potrošnju i upozorivši tvrtke da će industrijska proizvodnja biti pogođena, piše Politico.

Proglašena je druga razina energetske krize, tzv. “alarmantna”. Treća je “izvanredna” u i njoj bi vlada preuzela potpunu kontrolu nad distribucijom energije i opskrbom plinom. Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da je vrijeme da se “ozbiljno pozabavimo posljedicama smanjenja opskrbe nakon ruske invazije Ukrajine. Ne smijemo se zavaravati, smanjenje opskrbe plinom je ekonomski napad na nas od strane Putina. Očito je Putinova strategija da stvori nesigurnost, povisi cijene i podijeli nas kao društvo”, dodao je. Pozvao je njemačka kućanstva da promjene svoje navike potrošnje, ali nije dozvolio dobavljačima energije da povećane troškove prebace na teret kućanstava.

Berlin je prošlog tjedna izvijestio o oštrom smanjenju isporuke plina podmorskim plinovodom Sjeverni tok koji spaja Rusiju i Njemačku. Italija i Francuska također su izvijestile o smanjenju uobičajenog uvoza ruskog plina preko Njemačke, što ih stavlja na dugi popis europskih zemalja kojima su isporuke ili smanjene ili potpuno obustavljene.

Moskva tvrdi da je do smanjenja protoka došlo zbog radova na održavanju cjevovoda i za probleme je okrivila kanadske izvođače i zapadne sankcije jer im, navodno, nedostaje dijelova za sanaciju. Ipak, Habeck i drugi europski čelnici ne vjeruju da je to pravi razlog. Plinovod će biti zatvoren sljedeći mjesec zbog, kako Rusija kaže, potrebnog održavanja, a to se već dogodilo i prošlog srpnja.

Habeck je u nedjelju najavio nacionalne planove za izvanredne situacije koji uključuje nabavku električne energije iz elektrana na ugljen koje su stavljene u stanje pripravnosti što je, kako tvrdi političar iz stanke Zelenih, “gorak” korak. Također je najavio nagrađivanje tvrtki koje štede plin. Njemačka i druge zemlje EU pokušavaju napuniti skladišta plina uoči zimske sezone grijanja, što je sada otežano. Europska komisija želi da skladišta budu popunjena 80 posto do 1. studenog. Habeckovo ministarstvo priopćilo je danas da su nacionalna skladišta plina trenutno popunjena na 58 posto, više nego u isto vrijeme prošle godine, ali cilj je do prosinca dosegnuti 90 posto. “Punjenje skladišta plina sada je glavni prioritet”, rekao je Habeck. “Svi potrošači, bilo u industriji, u javnim ustanovama ili privatnim kućanstvima, trebali bi što više smanjiti potrošnju plina kako bismo preživjeli zimu”. Njemačka vlada također je uspostavila fond od 15 milijardi eura za plaćanje plina koji nije iz Rusije.

Komentari

komentar
You may also like