Njemačka podržava kineski plan za Korejski poluotok

Nakon što su jučer razgovarali kineski i ruski ministri vanjskih poslova i u zajedničkoj izjavi predložili da se kriza na Korejskom poluotoku riješi planom „dvojnog zamrzavanja“, koji bi uključivao moratorij na nuklearna testiranja i raketna lansiranja Sjeverne Koreje, a suzdržanost Južne Koreje i SAD-a od provedbi vojnih vježbi u toj regiji, 16. kolovoza oglasilo se i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Njemačka razumije i podupire predloženi plan o „dvojnom zamrzavanju“ kao riješenju za krizu na Korejskom poluotoku, izjavio je u telefonskom razgovoru sa svojim kineskim kolegom Wangom Yi njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel. Gebrielove riječi objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova na svojoj službenoj web stranici.

Njemački šef diplomacije je naglasio, kako je „Berlin spreman djelovati s Kinom i zajedno pogurati mirni dogovor o nuklearnom problemu Sjeverne Koreje“. Sve strane, dodao je Gabriel, moraju izvući pouke iz povijesti, kao i iz 2017. godine, „kako sadašnja napetost na poluotoku ne bi izišla izvan kontrole“.

Podsjećamo, jučer je sjevernokorejski državni vrh odlučio zaustaviti planirano lansiranje balističkih raketa u blizinu američkog tihooceanskog otoka Guam, na kojem su smještene dvije vojne baze SAD-a.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like