Njemačka podržava plinovod „Sjeverni tok 2“ usprkos sankcijama SAD-a

Američko-njemački odnosi pali su na najnižu razinu od završetka Drugog svjetskog rata. Washington vrši postojani i snažni politički i diplomatski pritisak na Berlin, a vrhunac je, svakako, Trumpovo najavljeno povlačenje velikog broja američkih vojnika iz Njemačke i njihov djelomični povratak u SAD i razmještaj u susjednu Poljsku. U kontekstu tih pritisaka jedan od najvažnijih i najsnažnijih svakako je onaj koji se odnosi na zahtjev Washingtona da Njemačka odustane od ruskog baltičkog plinovoda „Sjeverni tok 2“, kojemu je preostalo za izgraditi još svega ukupno oko 160 kilometara trase (oko 80 kilometara svake od dviju cijevi koliko ih taj plinovod ima). A upravo je to, ono što Njemačka ni pod koju cijenu ne želi, pa Washington odnedavno prijeti uvođenjem dodatnih sankcija protiv sudionika u tom energetskom projektu.

Jučer je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim poljskim kolegom Jacekom Chaputowitzem, izjavio, kako američki planovi o proširenju sankcija protiv „Sjevernog toka 2“ neće promijeniti stav njemačke vlade oko nužnosti nastavka realizacije toga projekta. „To, što tamo razmišljaju o sankcijama ili, moguće, iniciraju nove, neće promijeniti našu poziciju oko „Sjevernog toka 2“, kazao je njemački šef diplomacije.

„Sankcije, koje se sada razmatraju, imaju eksteritorijalni karakter i mi ih odbacujemo“, kazao je Maas.  Radi se o novoj službenoj izjavi Njemačke nakon najnovijih pritisaka SAD-a na tu zemlju. Prva je uslijedila 5. lipnja, odmah poslije američke najave novih sankcija, kada je glasnogovornica njemačkog Ministarstva gospodarstva i energetike izjavila ovo isto što i Maas jučer.

Novim američkim sankcijama usprotivila se i njemačka energetska tvrtka Uniper, jedna od europskih partnera ruskog Gazproma, kao vlasnika spomenutog plinovoda u iznosu od 51%. „Mi pozorno pratimo trenutačna zbivanja u SAD-u glede mogućih novih sankcija protiv „Sjevernog toka 2“. To bi bio javni korak prema eskalaciji s daljnjim značajnim miješanjem u suverenitet EU i energetsku sigurnost“, izvijestili su Uniperovom uredu za odnose s javnošću.

Komentari

komentar
You may also like