Njemačka policija uhitila Turčina zbog sumnje da je špijunirao protiv “gulenovaca”

Njemačka policija je uhitila Turčina u Düsseldorfu. Kod sebe je imao oružje i popis pristaša pokreta Fethullaha Gulena, kojeg je turska vlada označila kao “teroristički”, piše DW.

Njemački savezni državni tužitelj objavio je jučer da je došlo do racije u hotelu u Dusseldorfu u kojoj je uhićen Ali D. Istraga je pokrenuta zbog sumnje u špijunažu u ime turske države. Federalni glavni tužitelj Peter Frank rekao je da je Ali D. pod istragom zbog sumnje da je prikupljao podatke o pristašama Gulenova pokreta na području Kölna.

Dana 17. rujna, zaposlenik hotela Tab u Düsseldorfu otkrio je da gost ima oružje. Specijalne policijske snage satima su pretraživale hotel. Policijski istražitelji tada su kod Alija D. pronašli pištolj i 200 metaka, zajedno s dokumentima koji sadrže imena pristaša Gulenova pokreta. Vlasti su rekle da bi ljudi na tom popisu mogli biti u opasnosti.

Tužitelji vjeruju da je Ali D. djelovao za MIT, tursku obavještajnu službu. Vlasti tvrde da poruke na njegovom mobitelu sugeriraju isto. Trenutno se nalazi u pritvoru. Ali D. je u početku bio pod istragom zbog sumnje u zavjeru za počinjenje zločina i kršenje njemačkih zakona o oružju. Glasnogovornik saveznog glavnog tužitelja rekao je u petak da su se od tada pojavilo “dovoljno dokaza” koji bi slučaj označili kao kontraobavještajni.

Gulenov pokret traje više desetljeća i riječ je o islamskom pokretu u Turskoj koji ima pristalice diljem svijeta, uključujući i u Njemačkoj. Vođa pokreta, Fethullah Gulen, trenutno boravi u američkoj saveznoj državi Pennsylvania. Gulen je nekada bio povjerenik, prijatelj i saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ipak, Erdogan ga je optužio za organizaciju vojnog puča u 2016. Od tada traje Erdoganovo “čišćenje” gulenovog utjecaja i gulenovaca unutar Turske i izvan.

Komentari

komentar
You may also like