Njemačka policija: “zatvorite se u domove” nakon eksplozije u kemijskom kompleksu

Jutros je industrijski kemijskih kompleks Chempark potresla snažna eksplozija koja je rezultirala snažnim požarom kojeg su nekoliko sati gasili vatrogasci, prenosi Reuters.

Umrla je najmanje jedna osoba, još četvero se traži, a ranjeno ih je 16, neki i teško. Njemačka agencija za civilnu zaštitu (NINA) je upozorila ljude da ne izlaze iz doma i uključe klima uređaje. Kazali su da se radi o “ekstremnoj opasnosti” dok se s mjesta nesreće mogao vidjeti stup crnog dima. Njemačka policija je zatvorila autoceste A1, A3 I A59 te uputila apel građanima da ne putuju u područje Leverkusena. U Leverkusenu i Kölnu, koji su gotovo spojeni gradovi, živi više od milijun stanovnika. Odmah pored oštećenog industrijskog postrojenja se nalazi i rijeka Rajna.

Dio lokalnog stanovništva je kazao kako im je snaga eksplozije razbila prozore.

Nije još poznato gdje je došlo do propusta. Čini se da se zapalio dio s kemijskim otpadom i odloženim kemijskim otapalima, koji je, na sreću, odvojen od samih proizvodnih kapaciteta kemijskih tvrtki koje rade u ovom kompleksu, prenosi AFP. Vlasnik je tvrka Currenta, a u kompleksu djeluje 30 tvrtki, uključujući i Bayer, Covestro, Lanxess i Arlanxeo. U kompleksu se i zbrinjavao i obrađivao otpad.

Vatrogasci su se namučili nekoliko sati pokušavajući ugasiti spremnik visoko zapaljivih tvari. Pomoć vatrogascima je stigla iz susjednog Kölna. “Vatra je sada pod kontrolom”, rekao je glasnogovornik Maximilian Laufer za CNN.

 





Komentari

komentar

You may also like