Njemačka policiju uhitila četvoricu zbog planiranja terorističkog napada na sinagogu

Njemačka policija uhitila je četiri osobe, uključujući sirijskog tinejdžera, a optuženi su za planiranje teroristički napad na sinagogu u gradu Hagen na zapadu Njemačke uoči židovskog praznika Yom Kippur, piše AA.

Uhićenja su uslijedila nakon dojave neimenovane strane tajne službe da će se teroristički napad svakako dogoditi, prema berlinskim novinama Der Tagesspiegel.

Policija naoružana strojnicama stigla je u srijedu navečer zaštititi sinagogu u Hagenu i ogradila je to područje. Policija Hagena je priopćila da su također pretražili nekoliko zgrada nakon uhićenja. U međuvremenu je u singagogi otkazana vjersku službu zbog prijetnje.

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht tvrdi da je riječ o “vrlo ozbiljnoj prijetnji”. Incident podjedća na napad na sinagogu u istočnom gradu Halle prije dvije godine, rekla je Lambrecht, stoji u priopćenju njezinog ministarstva. Lambrecht je mislila na teroristički napad u kojem je naoružani desničarski ekstremista pokušao nasilno ući u sinagogu i usmrtio je dvije osobe u blizini. 28-godišnjak, koji je priznao da je izvršio napad, osuđen je prošle godine na doživotni zatvor.

“Nepodnošljivo je da su Židovi ponovno izloženi tako strašnoj prijetnji i da nisu mogli zajedno proslaviti početak svog najvećeg festivala Yom Kippur”, dodala je. Njemačka vlada tvrdi da je duboko uznemirena porastom broja antisemitskih zločina iz mržnje posljednjih godina. Broj registriranih antisemitskih zločina iz mržnje u Njemačkoj prošle je godine dosegao novi vrhunac (nakon 2. svj. rata), prema podacima koje je objavila vlada. Do početka 2021. izvijestili su o najmanje 2275 zločina s antisemitskom pozadinom, među njima 55 su bila djela fizičkog nasilja.

Komentari

komentar





You may also like